We krijgen in Nederland gemiddeld 30 suikerklontjes per dag binnen via ons eten en drinken. Die hoeveelheid schatten we zelf in op gemiddeld 10 suikerklontjes per dag. Het Diabetes Fonds is nu een campagne gestart om ons meer bewust te maken van suiker in de producten die we eten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om niet meer dan 12,5, voor vrouwen, tot 15 suikerklontjes, voor mannen, per dag te eten.
Het Diabetes-fonds wil met de 'terugroepactie' een signaal afgeven aan de industrie. Deze zouden veel minder suikers in hun producten moeten stoppen.
Er bestaan maar liefst 146 schuilnamen voor suiker. Deze staan ook vermeld op verpakkingen waardoor het vaak moeilijk is voor de consument om suiker te herkennen in een product.
'Suiker in bijna al het verpakte voedsel'
"Eigenlijk zou ik zeggen: eet helemaal geen suiker", zegt William Cortvriendt, schrijver van het boek 'Hoe word je 100?'. Maar: hij weet dat dat een lastige opgave is voor veel mensen. "We zijn er aan gewend geraakt en vinden het heel lekker. En dat heeft de voedingsmiddelenindustrie goed begrepen. Die stoppen het inmiddels in bijna al het verpakte voedsel."
Eigenlijk opereert deze voedingsmiddelenindustrie niet heel anders dan andere industrieën, zoals bijvoorbeeld de autosector, stelt Cortvriendt: "Elk product wordt uitvoerig getest of het appelleert aan de smaken. De producten met de meeste suiker erin komen steevast het beste uit de smaaktest onder consumenten. Op die manier is er voor die producenten weinig reden om producten met minder suiker te produceren."
Suikerlobby kijkt tactiek af van tabaksindustrie
Erik Wesselius van de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory ziet dat de lobby van suikerproducenten in Europa machtig is. "De tactiek van de suikerlobby is de verantwoordelijkheid niet bij de producent, maar bij de consument te leggen. Zij zeggen: suiker is niet ongezond, zolang je er maar niet teveel van eet. Consumenten zouden er minder van moeten eten en meer moeten bewegen. En voor je het weet begint de overheid dan weer een programma voor meer beweging."
Daarnaast ziet Wesselius dat er een strategie wordt afgekeken van de tabaksindustrielobby. "Net zoals de tabakssector ontkennen zij dat er een probleem is. Ze zaaien twijfel over of suiker nu wel echt zo ongezond zou zijn en werken met een soort pseudoscience; wetenschappers die in opdracht van de industrie dubieuze rapporten uitbrengen. Ze zijn eigenlijk gespecialiseerd in problemen ontkennen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.