De bevolking van Nederland groeit al jaren. Dit jaar met maar liefst 200.000 mensen, en dat is een record. 

Voor Paul Gerbrands van 'de club van 10 miljoen' is dit een nachtmerrie. Hij vreest voor een Nederland met 18 miljoen mensen, terwijl hij Nederland nu al te druk vindt. Treinen zijn te vol, en vakanties moeten gespreid worden omdat de stranden anders te vol raken. Gerbrands zei in de Telegraaf dan ook dat 'een Nederland met 18 miljoen mensen onleefbaar wordt'. Is die uitspraak feit of fictie?

Dorien Manting van het Planbureau voor de Leefomgeving bevestigt Gerbrands angst: “Volgens alles berekeningen van het CBS en onszelf zijn er rond 2030 18 miljoen mensen in Nederland.” Maar de vrees dat Nederland ‘onleefbaar’ zou worden deelt Manting niet. Nederland heeft voldoende ruimte voor 18 miljoen mensen. Er zijn dan nog wel wat zaken waar een oplossing voor bedacht moet worden, op het gebied van woningbouw bijvoorbeeld. 

Volgens Ton Rietbergen, economisch geograaf, kan Nederland nog makkelijk groeien. Het is ook een teken van economische kracht. “Denk aan alle gebieden waar krimp is. Zij doen uitermate hun best om mensen te trekken.” Verder vindt Rietbergen ‘drukte’ vooral een kwestie van smaak. "Sommige mensen vinden Nederland nu al te druk, waar anderen nog alle ruimte zien". 

Conclusie

Nederland hoeft dus absoluut niet ‘onleefbaar’ te worden wanneer de bevolking groeit tot 18 miljoen. België is intussen de 'escape' voor mensen die het in Nederland te druk vinden. Onze zuiderburen waren in 1950 net als wij met 10 miljoen mensen. Nederland is daarna stevig gegroeid, terwijl België nog steeds op 10 miljoen inwoners staat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.