Op de dag van zijn 10-jarig jubileum als premier staat Mark Rutte door de coronacrisis meer dan ooit in de schijnwerpers. Toch hebben de meeste mensen in het land geen goed beeld van wie hij is als mens.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 deelnemers van het Opiniepanel over Mark Rutte, waarbij is ingegaan op zijn functie als premier maar vooral over hoe hij als mens is. 60 procent van hen noemde Rutte als mens niet goed te kennen.
Gesloten over privéleven
Dat mensen zo weinig van de premier weten, is deels te verklaren door de geslotenheid over zijn privéleven. Hij praat in het openbaar vrijwel niet over zijn directe familie en ook over zijn relaties laat hij weinig los. Voor zover bekend heeft de premier geen partner.
"Hij houdt zijn privé heel goed gescheiden van zijn toch al openbare baan. Ik zou na 10 jaar nog niet weten wat zijn familie doet of wie hij 's avonds welterusten wenst", zegt een ondervraagde in het onderzoek. De meeste mensen (60 procent) zeggen zich dan ook niet te kunnen identificeren met de persoon Rutte. Alleen een grote groep van de VVD-kiezers (79 procent) zien in Rutte iemand die op hen lijkt.
Liefdesleven niet relevant
Maar het onderzoek laat ook zien dat het mensen niet zoveel uitmaakt wie de mens achter de politicus is. Slechts 10 procent heeft meer behoefte om meer te weten over het privéleven van Mark Rutte. Een overgrote meerderheid (86 procent) zegt daar geen oren naar te hebben. Een ondervraagde: "Ik wil van een premier weten of hij visie heeft, doet wat hij zegt en of hij problemen in Nederland kan oplossen, niet wat hij allemaal doet buiten werktijd."
Ook dat de premier voor zover bekend geen partner heeft, doet er weinig toe. Zo vindt 87 procent dit niet of nauwelijks van belang. "Wat voor liefdesleven hij heeft, is voor mij niet relevant. Sterker nog: als daar ophef over ontstaat, leidt dat alleen maar af van zijn taken als premier", zegt een panellid daarover. En een ander: "Ik ben wel nieuwsgierig, maar het doet er niet toe voor mij. Ik hoop dat hij gelukkig is."
Flexibel, gewoon, maar ook onbetrouwbaar
Op kenmerken die van toepassing zijn op een premier kunnen mensen Rutte een stuk beter inschatten. Zo vindt een meerderheid Rutte 'flexibel' en 'oplossingsgericht'. Hij is volgens velen ook heel 'gewoon gebleven', ondanks 10 jaar premierschap. Andere goede eigenschappen van Rutte die mensen zelf noemen zijn kalmte, zijn optimisme en zijn vermogen om te verbinden.
Aan de andere kant vindt een minderheid (44 procent) dat hij 'een visie' heeft, terwijl ruim 84 procent dat wel belangrijk vindt. Ook betrouwbaarheid blijft een achilleshiel van de premier: slechts één op de vijf vindt hem een 'man van zijn woord', een ruime meerderheid vindt juist van niet. Verder noemen mensen het iets te veel weglachen van problemen als een nadeel van Rutte.
Over dit onderzoek Het onderzoek is gehouden van 8 tot en met 13 oktober 2020. Aan het onderzoek deden 27.286 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.