Er is veel te doen om de coronamaatregelen, maar mensen met een beperking hebben er vooral baat bij. Thuisonderwijs en -werken blijken ineens wél mogelijk, ziet minister Rick Brink van Gehandicaptenzaken.

"Vóór de coronacrisis croste ik het hele land door om congressen te bezoeken en te lobbyen", vertelt Brink die sinds vorig jaar minister van Gehandicaptenzaken is. Hoewel hij geen 'echte' minister is, heeft hij wel veel contacten in Den Haag. "Toen kwam corona en net als veel anderen moest ik thuiswerken, dit is voor mensen met een beperking heel gunstig." Hij maakt zich hard voor deze kwetsbare groep in coronatijd.

Makkelijker thuisblijven

"Corona is goed geweest voor mensen met een beperking, het geeft ons kansen", vertelt Brink. Hij stak de afgelopen tijd onder andere tijd en energie in baankansen voor jongeren met een beperking.

"We hebben door de coronacrisis bijvoorbeeld geleerd dat studenten heel makkelijk thuisonderwijs kunnen volgen. Zo kunnen studenten met een mobiliteitsprobleem makkelijker thuisblijven."

Dag zelf indelen

Veel mensen met een beperking reageerden positief op de coronamaatregelen. "Door corona is er ruimte ontstaan. Als die ruimte blijft, kunnen mensen met een beperking hun leven beter inrichten."

Als voorbeeld gebruikt hij mensen met een spieraandoening of personen die last hebben van vermoeidheid. "De maatregelen geven hen meer flexibiliteit. Ze delen de dag in op hun eigen tempo en werken op tijdstippen die ze zelf uitkiezen. Als ze 's middags even moeten uitrusten, kan dat", merkt Brink.

Niet naar het 'oude normaal'

"Teruggaan naar het 'oude normaal' is niet goed voor mensen met een beperking", benadrukt de minister van Gehandicaptenzaken. "Deze groep maakt zich zorgen over het feit dat alles weer langzaam van het slot afgaat."

De minister ziet graag dat thuiswerken en -studeren wordt vastgehouden in de toekomst. "De kansen zien is één ding, maar je moet ze ook pakken, zeker voor mensen met een beperking."

Zorgen over versoepelingen

Daarnaast maakt Brink zich zorgen over de versoepeling van de regels voor terrassen, waar de paden niet geschikt zijn voor slechtziende en blinde mensen. "Dat geldt ook voor de stickers voor zitplaatsen in de trein", voegt hij toe.

"Ook lukt het niet altijd om met een verplichte winkelwagen of -mand te lopen in de supermarkten." Hij vindt het spannend hoe dit zal verlopen in de toekomst.

Kritiek op Rutte

Na de eerste persconferentie van Mark Rutte over de coronamaatregelen, uitte Brink zijn ongenoegen. "Ik was flink teleurgesteld dat het wél over de ouderen- en verpleegzorg ging, maar helemaal niet over de gehandicaptenzorg." In de tijd dat de crisis hard om zich heen sloeg zag hij dat er te weinig aandacht aan mesen met een beperking werd besteed.

"Ik heb me daar echt boos over gemaakt", vertelt hij. "Er waren geen hulpmiddelen voor mensen met een beperking en ze konden niet aan mondkapjes komen. Ik begreep de schaarste, maar deze mensen waren totaal niet in beeld bij de overheid."

Routekaart gehandicaptenzorg

Hij heeft erop gehamerd dat mensen met een beperking de juiste beschermingsmiddelen ontvingen. "Ook de bezoekersregeling voor de gehandicaptenzorg kwam mondjesmaat op gang, terwijl die bij de ouderen- en verpleegzorg al wel besproken werd."

Vervolgens herpakte de overheid zich met een routekaart voor de gehandicaptenzorg. Daarin stond wanneer de dagbesteding weer open gaat en dat op bezoek gaan weer mogelijk is.

Gebarentaal normaal

Tijdens de eerste coronapersconferentie was geen tolk aanwezig voor mensen met een gehoorbeperking. Brink besloot minister Hugo de Jonge te bellen, om zijn ongenoegen te uiten. "Bij de tweede persconferentie was Irma Sluis daar."

De minister van Gehandicaptenzaken vindt zijn werk op dit moment belangrijker dan ooit. "Inmiddels vinden we gebarentaal bij een persconferentie normaal, dat is natuurlijk fantastisch." Maar hij blijft kritisch: "De tolk moet er niet alleen bij crisisinformatie zijn, ook bij andere gebeurtenissen."

Toekomstvisie

Voor de komende periode is de minister van Gehandicaptenzaken vastbesloten om de anderhalve meter afstand goed te laten verlopen voor mensen met een beperking. Daarnaast focust hij zich op eenzaamheid onder deze groep mensen.

Brink geeft het volgende advies aan mensen met een beperking: "Communiceer. Wees eerlijk over wat je hebt, anders weten mensen niet hoe ze je kunnen ondersteunen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.