Disney heeft stilletjes een scène verwijderd uit Toy Story 2. Dat het personage Stinky Pete twee barbiepoppen onheus bejegent, is niet meer te zien in de digitale downloads en Blu-rayversie van de film uit 1999.
De scène was te zien in de bloopers aan het einde van de film. Stinky Pete maakt daarin als castingleider ongepaste opmerkingen naar twee barbiepoppen die actrices moeten voorstellen. Terwijl hij van een van hen de hand vasthoudt, belooft hij ze een rol in Toy Story 3.
Harvey Weinstein
Maar waarom besluit Disney pas 20 jaar na dato de scène te verwijderen? Hoogstwaarschijnlijk door het #MeToo-tijdperk. De boodschap van de scène zou na het schandaal met Harvey Weinstein, die misbruik maakte van vrouwelijke actrices, niet meer door de beugel kunnen. Dat lijkt Disney in elk geval uit te willen dragen: ze hebben zelf namelijk nog niet op het verwijderen gereageerd.
Filmkenner Frans Wollrabe snapt de keuze van Disney wel. "Wat ook pijnlijk is, is dat de regisseur van Toy Story, John Lasseter, beschuldigd is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dus dan wordt het de makers toch wat te heet onder de voeten."
Filmfans snappen het wel
Ondanks dat denkt hij niet dat fans het de filmmakers kwalijk genomen zouden hebben. "De scène zat ook nog eens in de aftiteling. 95 procent van de bezoekers is dan allang weg. Alleen de filmfreaks kijken daarnaar, maar die begrijpen het grapje echt wel."
Wollrabe ziet steeds vaker dat filmmakers zichzelf censureren, al is dat ook iets dat altijd al gebeurde. Zoals in E.T., de klassieker van Steven Spielberg. In de jubileumuitgave van 2002 waren in een achtervolgingsscène ineens alle wapens verdwenen. "Het was wat raar om te laten zien dat politieagenten met geweren achter kleine kinderen aanzaten", zei Spielberg daar destijds over.
Spielberg heeft spijt
Sinds het maken van de film had Spielberg een gezin gekregen, en ook lagen wapens gevoelig na verschillende 'school shootings'. De regisseur had daarom spijt en liet de wapens vervangen door walkietalkies. "Al ging dat wel op zijn 2002's", vertelt Frans Wollrabe. "Je ziet dat effect dus jammerlijk mislukken."
Het leverde Spielberg veel kritiek op van 'diehard' fans die zich beledigd voelden. Die reacties zorgden later weer voor spijt bij Spielberg, maar dit keer om de walkietalkie-scène. "Hij bekende toch overgevoelig voor kritiek te zijn geweest, en zei fans beroofd te hebben van hun E.T.-ervaring."
Arabische en Aziatische stereotypes
Of het ook Disney zo zal vergaan, is nog afwachten. Het bedrijf lijkt in elk geval steeds bewuster te worden van wat ze wel en niet in hun films laten zien. Remakes van hun oude films laten dat volgens Wollrabe duidelijk zien. "In de oude Aladdin wordt de hele Arabische wereld op de hak genomen. Maar de remake van dit voorjaar is helemaal schoongemaakt. Bij het schrijven van het script hebben ze volledig aan zelfcensuur gedaan."
Ook de Siamese katten uit Lady en de Vagebond verdwijnen: ze laten een te negatief beeld van Aziaten zien. "Ze zingen een beetje hoog, een beetje vals en geniepig. Dat kan niet meer. Ook Aziaten claimen hun positie in Hollywood, dus op die plek komt iets heel anders. Disney wordt heel voorzichtig."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.