In een oude parkeergarage in de Bijlmer leeft een groep migranten hutje-mutje op elkaar, onder erbarmelijke omstandigheden. De angst voor corona is er groot.

5 maanden geleden trokken ze in een verlaten parkeergarage in Amsterdam Zuidoost: 80 ongedocumenteerde migranten die zichzelf de Mandela-kids noemen. Het zijn jonge mannen uit landen als Nigeria en Gambia die vaak als minderjarige via Libië over de Middellandse Zee naar Italië kwamen.

Wonen in een partytent

De 22-jarige Samba is één van de migranten in de parkeergarage Kempering in de Bijlmer. Krakers hielpen hem 5 maanden geleden bij het aftimmeren van een deel van de tweede verdieping, vertelt hij.

In de ruimte die ontstond, wonen de migranten nu in tenten. Samba woont in een partytent, die hij deelt met zes anderen. "Social distance is hier niet mogelijk. Handen wassen is er niet bij."

Noodopvang aangeboden

GroenLinks-wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam, Rutger Groot Wassink, is op de hoogte van de situatie in de parkeergarage. "We hebben deze mensen noodopvang aangeboden, zoals ook andere daklozen die kunnen krijgen. Helaas zijn ze daar niet op ingegaan", zegt hij.

Het aanbod van de gemeente ging om nachtopvang. "Want het wordt door de GGD afgeraden om mensen 24 uur per dag op te vangen. De kans op verspreiding en besmetting met het coronavirus is dan namelijk groter."

Eerder spraken we met dublinclaimant Osarumwense

audio-play
Osarumwense is een zogenaamde 'Dublinclaimant': hij vroeg al asiel aan in Italië en mag dat daarom niet ook in Nederland. Toch is hij nu in Amsterdam. Zijn tent staat in een parkeergarage in de Bijlmer, waar hij met een groep illegalen verblijft.

Extra toilletten

Vorige week ging de GGD Amsterdam kijken in parkeergarage Kempering. In een verklaring aan EenVandaag schrijft de organisatie dat ze de groep heeft verteld dat het belangrijk is om afstand houden, regelmatig handen te wassen en te letten op algemene persoonlijke hygiëne.

Op advies van de GGD Amsterdam plaatste de gemeente extra toiletten en worden die vaker schoongemaakt. Ook adviseerde de GGD de gemeente een extra wasbak bij de toiletten te plaatsen.

Groepsquarantaine

"In parkeergarage Kempering is er voldoende ruimte om afstand te houden en de tenten uit elkaar te plaatsen", staat in de verklaring. En ook: "De groep mensen vormt een soort familie."

Vanuit infectieziektepreventie vindt de GGD Amsterdam het daarom belangrijk dat de groep zoveel mogelijk bij elkaar blijft. Doordat de groep weinig contact heeft met andere mensen, ontstaat een vorm van groepsquarantaine en dat helpt bij het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Eén kraan voor tachtig mannen

Samba lacht, als hij de GGD-verklaring leest: "Kijk hoe we hier leven! Je kunt hier geen afstand houden. We kunnen onze handen hier niet wassen."

Extra toiletten zijn inmiddels geplaatst, de extra wasbakken nog niet. Op dit moment is er één kraan voor de 80 mannen.

'Door de crisis ben ik nog hier'

Zelf werd Samba 2 maanden geleden opgepakt en naar detentiecentrum Rotterdam overgebracht om gedwongen te worden uitgezet naar Italië, het eerste land in Europa waar hij aankwam. Maar door de coronacrisis ging die uitzetting niet door. "Mijn advocaat heeft een zaak aangespannen en omdat ik niet uitgezet kón worden moesten ze me laten gaan. Door de crisis ben ik nog hier."

Dat Samba eigenlijk terug moest naar Italië, heeft te maken met het akkoord van Dublin. Hierin spraken EU-landen in 1990 af dat een vluchteling in het eerste EU-land waar hij of zij aankomt asiel moet aanvragen.

audio-play
Tv-reportage: Parkeergarage Amsterdam niet coronaproof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.