Hij lijkt aaibaar, dolfijn Zafar, die in de haven van Amsterdam opdook, maar het is onnatuurlijk gedrag. Door naar hem toe te gaan en te willen spelen vertonen wij dat ook, vinden Melvin en Fiona, die Zafar naar zee begeleidden. "Doe dat dus niet!"

Nog vanochtend kwam een nieuwsgierige kajakker in de problemen toen hij te dicht bij Zafar kwam. Hij was niet de eerste. In Frankrijk werd 2 jaar geleden zelfs een zwemverbod ingesteld toen de dolfijn in de omgeving van Brest opdook. Het liefst zien Melvin Redeker en Fiona van Doorn, die al jaren het gedrag van orka's in de Noordzee en boven de poolcirkel bestuderen, dat we helemaal bij het beest uit de buurt blijven. En op gepaste afstand genieten van de dolfijn. Dat we daar niet toe in staat zijn, laat volgens hen zien dat we niet meer weten hoe we met wilde dieren omgaan.

Liever zwemmen met orka's

"Ik zwem nog liever met sommige orka's dan met deze dolfijn", zegt Melvin Redeker (50), waarmee hij helder wil krijgen dat dit geen speelse flipper is waar je plezier mee kunt hebben. Op verzoek van SOS Dolfijn - die de reddingsactie organiseerde en coördineerde - 'begeleidde' hij samen met zijn vriendin Fiona Zafar met hun rode rubberboot, van de Amsterdamse haven naar de sluis bij IJmuiden.

Het dier kan inmiddels vrij naar zee zwemmen, maar heeft besloten nog wat in de haven rond te hangen. En dat trekt, na alle media-aandacht, een massa volk. Een kijkje nemen bij de dolfijn die speelgoed apporteert in geinige filmpjes op YouTube is voor velen een leuk verzetje in tijden van corona.

audio-play
Dolfijn Zafar hield de gemoederen dit weekend flink bezig toen hij opdook in de haven van Amsterdam. Melvin Redeker bestudeert al jaren orka's en hielp mee om Zafar van de stad terug naar zee te krijgen. In deze video vertelt hij hoe dat ging.

Happie de zeehond

Het doet denken aan de hype met Happie de Zeehond, die in 2014 voor de kust van het Zeeuwse Tholen opdook. Kleuters werden op zijn rug gezet voor de foto, er werden selfies met het beest gemaakt en er kwamen massa's mensen op af. Happie had geen leven meer.

Net als Zafar was Happie een wild dier, dat uiteindelijk geëvacueerd moest worden naar een veilige plek, ver weg van de duizenden nieuwsgierigen die op hem af kwamen. Ook Zafar is speels en benaderbaar, 'maar het blijft een wild dier', benadrukt Melvin. "Evacueren is in zijn geval geen optie, daarvoor is hij te groot."

Zeehond Happie in Thoolse wateren

Onvoorspelbaar en grillig

Over hoe de dolfijn zich gedraagt is Melvin duidelijk: deze dolfijn vertoont onnatuurlijk gedrag. "Tuimelaars zwemmen graag een eindje mee met boten, maar schurken zich er niet tegenaan. Ook zwemmen ze niet zulke lange afstanden mee, van Bretagne naar Amsterdam."

Zelf kwamen ze ook bijna onzacht in aanraking met het dier. "Toen we in het rode bootje zaten zijn Fiona en ik flink geschrokken doordat de dolfijn zo dichtbij de boot sprong. "Ik zou nooit zelf met deze dolfijn in het water gaan. Veel te onvoorspelbaar, te grillig."

audio-play
Melvin Redeker: "Mensen krijgen bij dolfijnen een romantisch idee, maar het is een roofdier, een wild dier, met hele scherpe tanden."

Bijt naar handen

En los van het onnatuurlijke gedrag, is het verstandig om uit de buurt van wilde dieren als Zafar te blijven, benadrukt Melvin. "Mensen hebben door films als Flipper het idee dat een dolfijn een aaibaar dier is. Maar het is een roofdier, het is wat mij betreft zeker geen aaibaar dier. Het is drie meter lang, is één bonk spier en enorm sterk."

Mensen die niettemin proberen het beest te lokken, doen daar niet verstandig aan, geeft Melvin aan. "Mensen hebben de neiging met hun handen in het water te gaan, en proberen het te aaien. Maar toen we hem door de sluis wilden leiden hebben we gezien dat hij bijt naar handen. En neem van mij aan, je wilt niet gebeten worden door een dolfijn."

'Laat het dier met rust'

Nu Zafar naar de haven van IJmuiden is gelokt, is er op zich niets meer aan de hand, zolang we hem maar met rust laten. Hij kan blijven, maar er ook voor kiezen de Noordzee op te zwemmen. "Het probleem ontstaat als mensen hier allemaal naartoe komen om het dier te aaien. Of allemaal, eentje is al genoeg", waarschuwt Melvin.

"Laat het dier met rust, dan gebeurt er niks", is dan ook zijn boodschap. "Op het moment dat wij met z'n allen met kajakjes en bootjes erbij willen komen, dan kan hij gestressed raken. En als hij dan een keer iemand in z'n hand bijt, dan is dat een recept voor problemen. Dat willen we voorkomen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.