Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten. Maar het zijn niet de enige veelbijters, blijkt uit een eerste inventarisatie van bijtincidenten.

De herdershond, die geen zogenoemde hoog-risico hond is, wordt ook genoemd als belangrijke veroorzaker. De herder maakt vaak andere dieren, zoals schapen en katten, tot slachtoffer; bij hoog-risico honden zijn het andere honden en mensen. Dat staat in het rapport 'Hoog-risico honden, een bijtend probleem?' van Bureau Beke en de Universiteit Utrecht.

Bijtincident vrijwel altijd met (ernstig) letsel

Hoog-risico honden kenmerken zich door hun gespierde bouw, bijintensiteit en de prooivangst-agressie. Bij deze hondenrassen is het bijten tot de prooi erbij neervalt erfelijk bepaald. "Waar andere honden misschien een keer bijten en weer loslaten, houdt de hoog-risico hond vast en kan gaan schudden", zegt criminoloog Anton van Wijk van Bureau Beke. "Dus het letsel dat slachtoffers overhouden, kan heel ernstig zijn. Soms met de dood tot gevolg."

audio-play
Eveline werd gebeten door een herdershond.

Bijna een op de vijf slachtoffers van een bijtincident overlijdt, een kwart raakt ernstig gewond. Slecht een op de tien slachtoffers komt er zonder schrammen vanaf. Welke gevolgen een bijtincident heeft voor de hond is onbekend. Een verplichte muilkorf of in laten slapen, wordt wel genoemd.

info

Lijst hoog-risico honden

De Rijksoverheid heeft een lijst samengesteld met hondenrassen, look-a-likes en kruisingen die een hoog risico hebben om agressief gedrag te zijn. Op de lijst staan honden als de Akita, de Rottweiler, de Boerboel en Pitbull-achtigen.

150 duizend beten per jaar

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen honden. De meeste bijtincidenten gebeuren in huiselijke kring en kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen. Maar in de openbare ruimte is dat juist andersom. Naar schatting zijn er jaarlijks zo'n 150 duizend bijtincidenten, een vijfde van de slachtoffers loopt hierdoor ernstige schade op en een derde heeft medische hulp nodig.

De onderzoekers bestudeerden onder andere 409 politieregistraties waaruit valt op te maken dat meer dan de helft van deze bijtincidenten (56 procent) veroorzaakt is door rassen die een groter risico hebben op agressief gedrag.

Marktplaats

Volgens Van Herwijnen zou men voor de aanschaf al moeten nadenken of ze wel een geschikte eigenaar zijn voor een hoog-risico hond. Hoog-risico honden brengen vaak ernstige schade toe aan een soortgenoot. "Dat is iets waar je van doordrongen moet zijn voordat je aan zo'n hond begint."

Daarnaast koop je een hond niet op internet, zegt zij. "Puppies hebben zulke schattige koppies, daar vallen mensen voor. En als ze hem willen, dan à la minute," zegt gedragstherapeute Meijer. "Dat ze op Marktplaats dieren verkopen, ik vind het niet kunnen. Het is niet eerlijk ten opzichte van de dieren", zegt ze.

Aanlijnen

Veel bijtincidenten blijken daarnaast eenvoudig te voorkomen. 70 procent van de aanvallende honden was op het moment van het incident niet aangelijnd. Het baasje heeft daardoor geen controle over de hond. Daar zou beter toezicht voor moeten komen, denkt Van Wijk. "Er is geen controle van de houder op het gedrag van de hond."

In bepaalde wijken in Nederland zijn mensen zo bang dat ze de auto strak voor de deur parkeren, de hond inladen en buiten hun buurt uitlaten zegt Ineke van Herwijnen, directeur van de Hondenbescherming. "Dit doen ze omdat er in hun wijk een hond is die bekend staat om heftige agressie naar andere honden", aldus Van Herwijnen.

Cursus voor aspirant-hondenbezitter

De hondenasiels zitten inmiddels overvol met deze hoog-risico honden. Mensen schaffen de dieren te gemakkelijk aan. Dierengedragstherapeut Majori Meijer van Dierenopvang Amsterdam zegt dat veel mensen niet weten dat ze een gevaarlijke hond in huis halen. "Mensen halen een schattige puppy in huis. Ze hebben geen benul van genetica, wat er bij komt kijken."

De Hondenbescherming vindt dat minister Carola Schouten een cursus voor aspirant hondenbezitters moet overwegen. "Dat betekent dat je ver voordat er problemen ontstaan op cursus gaat", zegt Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.