Mensen zijn hoopvol over 2021: driekwart denkt dat het een goed jaar wordt voor henzelf. Wel verwachten de meeste mensen voorlopig nog niet terug te kunnen naar het ‘oude normaal’.

EenVandaag vroeg ruim 25.000 leden van het Opiniepanel vooruit te blikken op 2021. Een jaar waarin vrijwel iedereen hoopt de coronacrisis achter zich te kunnen laten, maar waar velen denken dat dat nog wel even gaat duren.

'Pas na oktober van corona af'

Over een paar dagen worden de eerste kwetsbaren en zorgmedewerkers gevaccineerd, daarna volgt de rest van Nederland. Driekwart (74 procent) verwacht voor oktober aan de beurt te zijn geweest voor dat vaccin. De meeste mensen houden er dan ook rekening mee dat er minstens tot die maand coronamaatregelen nodig zijn.

Het 'oude normaal', het leven zoals we voor corona gewend zijn, komt pas daarna weer op gang, zegt tweederde van de ondervraagden. Een kwart (27 procent) denkt dat hun leven nooit meer teruggaat naar zoals het was voor corona. Zij denken dat we moeten leren leven met het idee dat er nog een pandemie kan komen en mensen daardoor minder onbevangen, voorzichtiger en afstandelijker worden. Voor sommige mensen wordt het leven nooit meer hetzelfde omdat ze door corona een dierbare zijn verloren.

Einde van 'de drieklapper'?

Het post-coronatijdperk belooft een tijd te worden waarin restaurants zich kunnen revancheren. De meeste mensen (49 procent) zeggen dat ze na corona als eerste een vorkje buiten de deur willen prikken. Daarna kijkt een grote groep uit naar het maken van een (verre) reis.

Toch zijn er gewoontes die in coronatijd zijn ontstaan en mensen willen behouden. Opvallendst is dat corona de Nederlandse 'drieklapper', drie zoenen op de wang, mogelijk doet verdwijnen. Een meerderheid (57 procent) zegt dat minder te gaan doen na corona. Vrouwen (66 procent) hebben die intentie vaker dan mannen (49 procent). Veel van hen zeggen al langer een hekel te hebben aan deze traditie, maar zien corona als een keerpunt. Verder zeggen grote groepen ook na de crisis veel te blijven wandelen en lokaal te blijven winkelen.

Rutte weer premier, van centrumrechts kabinet

Maar 2021 is meer dan alleen corona. Zo zijn er in maart landelijke verkiezingen. De VVD wordt daarbij de grootste, denkt driekwart. Het CDA wordt het vaakst genoemd als tweede partij, samen met de PVV.

De kans is groot dat de VVD dan ook weer de premier levert. Driekwart verwacht dat Mark Rutte, al ruim 10 jaar de baas van Nederland, een record gaat verbreken: hij wordt dan langst zittende leider van Nederland. De grootste groep (44 procent) denkt dat hij na de verkiezingen een centrumrechts kabinet gaat leiden.

Exit Trump

Op internationaal vlak staat 2021 in het teken van de machtsoverdracht in de Verenigde Staten en de brexit. Hij lijkt er nog niet aan te willen, maar een meerderheid (58 procent) verwacht dat Donald Trump eind januari zijn presidentschap vreedzaam overdraagt aan Joe Biden. De brexit, vanaf 1 januari een feit, heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie, denkt 57 procent. Slechts 1 op de 10 vreest dat het voor henzelf gevolgen heeft.

Met de hoop dat we in 2021 langzaam afscheid nemen van corona, kan Nederland zich ook weer verheugen op deelname aan grote internationale evenementen die in 2020 zijn uitgesteld. Slechts 3 procent denkt dat het Nederlands elftal Europees kampioen wordt op het EK-voetbal. De grootste groep denkt dat het team strandt in de kwartfinale. Ook maakt Nederland met inzending Jeangu Macrooy, volgens de meeste mensen, weinig kans op winst op het Songfestival.

Meerderheid wil permanent vuurwerkverbod

Eindigt 2021 met een klapper? Daarover zijn de meningen verdeeld. De ene helft (48 procent) denkt dat vuurwerk afsteken voor consumenten permanent verboden wordt; de ander helft (46 procent) niet. Het kabinet stelde deze jaarwisseling zo'n algeheel vuurwerkverbod in om de zorg te ontzien rond oud en nieuw.

Een flinke meerderheid (63 procent) zou het in ieder geval een goede zaak vinden als het afsteken van al het vuurwerk voor altijd verboden wordt. Drie op de tien zien liever dat dit jaar een uitzondering is en er volgend jaar 'gewoon' weer geknald kan worden.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden tussen 16 en 24 december 2020, deden 25.564 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.