Het is nu al een uniek debat in de parlementaire geschiedenis: het 'coronadebat' van 18 maart. Premier Rutte en minister Bruins van Medische Zorg zullen vanmiddag met de Kamer in gesprek gaan.
Een belangrijk debat, en toch is het niet druk in het Tweede Kamergebouw. Iedere partij mag met maximaal twee personen naar het debat komen. "Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven", zei kamervoorzitter Arib eerder. Ook de publieke tribune zal gesloten blijven.
Minimaal 76 Kamerleden in gebouw
Een kamerdebat kan alleen van start als er minimaal 76 leden in het Tweede Kamergebouw aanwezig zijn. Een parlementariër die het gebouw binnenkomt, wordt vanzelf geregistreerd als diegene zijn of haar pasje gebruikt om het gebouw binnen te gaan.
Afgesproken is nu dat de Kamerleden die niet deelnemen aan het debat het gebouw binnen gaan en het vervolgens direct weer verlaten. Zo kan dit unieke debat wel van start gaan.
Geen 'perswolk' maar achter van achter een lint vragen stellen
In het gebouw zijn verschillende maatregelen genomen waardoor mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan. Normaal wordt premier Rutte na een belangrijk debat opgewacht door tientallen journalisten die elkaar min of meer verdringen om een vraag te kunnen stellen. Dit fenomeen heet in Haagse kringen 'een perswolk'.
Om dit te voorkomen zal de premier de journalisten na afloop van achter een lint te woord staan. Op deze manier hoopt de kamer dat het vragen stellen gedisciplineerder en minder dicht op elkaar zal plaatsvinden.
Tot 6 april geen werk in Kamer
Na het coronadebat zal het werk in de Kamer tot 6 april stilliggen. Het bestuur van de Kamer vindt het te riskant om de kamer waar honderden mensen werken open te houden vanwege het coronavirus.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.