Veel mensen vinden dat pesten in zware gevallen strafbaar moet kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 leden van het Opiniepanel. Zeven op de tien respondenten (71%) vinden dat de wettelijke mogelijkheden om pesten strafbaar te stellen verruimd moeten worden.
De meeste ondervraagden (63%) zijn van mening dat het mogelijk moet zijn om pesters tussen de 12 en 18 jaar te dagvaarden, zodat zij een strafblad riskeren. Ook vindt ruim de helft (56%) het een goed idee om ouders van pesters een boete te geven als het pesten niet ophoudt.
Jongeren milder
EenVandaag ondervroeg ook 1400 jongeren. Zij zijn milder: nog niet de helft (44%) vindt het strafbaar maken van pesten een goed plan. Een veelgenoemde reden tegen is dat de grens tussen plagen en pesten dun is. Ook beseffen pesters volgens de ondervraagde jongeren vaak niet wat de impact van hun gedrag is. Er is dan ook weinig steun voor een strafblad voor pesters (42%) of het beboeten van ouders (32%). Een schorsing of taakstraf wordt door veel jongeren genoemd als een beter alternatief.
Vanmiddag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in Radio EenVandaag. Aansluitend is de uitslag onderwerp van onze wekelijkse rondetafeldiscussie. Een aantal middelbare scholieren en docenten uit het panel schuiven aan om hun mening te geven.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 26.169 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1430 leden van het 1V Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 23 t/m 30 oktober 2014.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.
Het 1V Jongerenpanel bestaat uit ruim 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.