Wie zijn de belangrijkste figuren in de tabakslobby en sigarettenindustrie? Twee longartsen zijn de website Tabaknee gestart, waar ze namen en rugnummers noemen van degenen die zich inzetten voor de rookindustrie. 

Zo wordt hoogleraar Irene Asscher -de moeder van vice-premier Lodewijk Asscher- neergezet als 'commissaris van een bedrijf dat duurzaam doodt' vanwege haar betrokkenheid bij tabaksproducent Philip Morris. Daarnaast wordt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) te kijk gezet als 'minister van de Tabakswerkgevers' en staat Eerste Kamerlid Elco Brinkman, ook commissaris bij Philip Morris, erop als 'dom en gewetenloos'. 

Longarts Pauline Dekker stelt:

Wat doet een tabakslobbyist überhaupt bij de minister van Volksgezondheid? Wij in Nederland lopen heel erg achter. Toen minister Schippers aantrad was het eerste wat ze deed het terugdraaien van het horecarookverbod, en dat is gebeurd onder invloed van de tabaksindustrie.

Luister rechtsboven aan deze pagina naar het interview met Dekker.

Samen met haar collega Wanda de Kanter van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk constateren ze dat eindeloos voorlichten niet helpt, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft. In alle gevallen licht de website ook toe hoe en waarom de de aangevallen personen actief zijn in de tabakslobby.

audio-play
'Sigaretten uit de supermarkten'

audio-play
De week van Pauline Dekker

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.