In de hoop mensen iets meer lucht te geven, kondigde het kabinet gisteren wat versoepelingen aan. Toch reageert lang niet iedereen opgelucht. Mensen zijn blij met de versoepelingen, maar ze bieden weinig perspectief. Ook hadden terrassen open gemoeten.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet. Daarin kregen Nederlanders te horen dat de avondklok en de groepsbeperkingen verlengd worden. Scholieren, mbo-studenten, kappers en winkeliers mogen wel weer aan de slag. En jongeren kunnen weer in teams kunnen sporten.

Steun voor avondklok, onbegrip over groepsbeperking

De versoepelingen worden goed ontvangen. Het openen van de scholen en de meeste contactberoepen vinden veel mensen een goede zaak. En ook het mogelijk maken van teamsporten en winkelen op afspraak worden door een meerderheid toegejuicht.

Van de maatregelen die worden verlengd, valt op dat de veelbesproken avondklok ruime steun krijgt. 60 procent is voor een nieuwe verlenging. De groepsbeperking binnen (44 procent steun) en buiten (38 procent steun) doet een stuk meer pijn. Een minderheid staat daarachter. De onvrede over die groepsbeperking, vlak na de invoering al goed te zien, blijft wijdverbreid. Mensen vinden de maatregel beperkend én onlogisch: "Een persoon op bezoek is idioot als je bedenkt dat deze wel bij een echtpaar op bezoek mag komen, maar het echtpaar niet bij die persoon. Ik voel me als een klein kind behandeld", zegt een ondervraagde.

Terrassen open bovenaan

Al met al kan het totaalpakket aan besluiten van het kabinet lang niet bij iedereen op enthousiasme rekenen. 52 procent is daar positief over, tegenover 45 procent die negatief is. Veel mensen (55 procent) vinden dat de besluiten van het kabinet te weinig perspectief bieden. Ook doet het kabinet volgens een meerderheid (63 procent) nog onvoldoende voor mensen die het mentaal zwaar hebben.

Als mensen zelf mochten kiezen welke versoepelingen het kabinet nu had moeten doorvoeren, eindigt het openen van de terrassen verrassend bovenaan. 62 procent vindt dat het kabinet dat gisteren had moeten aankondigen. Op enige afstand volgen het openen van contactberoepen (53 procent), het volledig openen van winkels (49 procent) en het openen van middelbare scholen (49 procent). Het openen van cafés en discotheken (binnen) en het mogelijk maken van evenementen krijgen de minste prioriteit.

info

Peilingtrends

EenVandaag heeft iets nieuws: Peilingtrends. Data uit vele onderzoeken onder het Opiniepanel verzameld in overzichtelijke grafieken. Hier lees je hoe het vertrouwen in de corona-aanpak zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Ook zie je hoe die trend zich ontwikkelt ten opzichte van het vertrouwen in coronaministers Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Ruttes afspraak

Premier Rutte noemde het doorvoeren van de versoepelingen "spannend". Hij wilde daarom een afspraak maken met alle Nederlanders: "Uw gedrag doet ertoe. Hou je aan de regels." Of mensen daar gehoor aan geven, is sterk te vraag. De helft van alle ondervraagden (48 procent) zegt in het onderzoek na de persconferentie het steeds lastiger te vinden om zich aan de maatregelen te houden. Een deelnemer: "Ik merk dat ik op een omslagpunt zit. Het duurt te lang, we moeten ook nog kunnen leven en vooruitzichten hebben."

Ook erkende premier Rutte met de versoepelingen een risico te nemen. 21 procent vindt dat het kabinet te veel risico neemt. 30 procent vindt dat het kabinet een goede risico-inschatting heeft gemaakt met dit pakket en 42 procent vindt dat het kabinet juist te weinig risico neemt.

Vertrouwen in aanpak daalt licht

Wat doen de besluiten van het kabinet met het draagvlak voor de corona-aanpak? Dat daalt licht vergeleken met de laatste persconferentie eind januari. Toen had 55 procent vertrouwen in het coronabeleid, tegenover 47 procent nu. Dat is opvallend, aangezien de boodschap van het kabinet toen, met de verlenging van de maatregelen, een stuk negatiever was.

audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek in EenVandaag.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 23 februari, na de persconferentie van het kabinet, tot 24 februari 2021. Aan het onderzoek deden 24.869 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.