Ongeveer alles wat callcentermedewerker Lara deed, hield haar werkgever in de gaten. Was ze aan het bellen, dan werd via de computer bijgehouden hoe lang. En daar stopte het niet: "Als je te lang naar de wc ging, kreeg je een berichtje."

Als Lara naar de wc moest, moest ze haar status wijzigen naar 'persoonlijke verzorging'. "Bij alles werd meegekeken", vertelt Lara (20) die tot voor kort in een callcenter werkte van een grote internetverkoper. Vanwege een geheimhoudingsclausule in haar contract noemt de studente liever niet bij welk bedrijf het was en om anoniem te blijven zegt ze haar achternaam niet.

Niet langer dan 7 minuten op de wc

Vandaag waarschuwen onderzoekers de Tweede Kamer over bedrijven die hun personeel vergaand in de gaten houden en data verzamelen over medewerkers. Aan de ene kant heeft Laura begrip voor het meekijken en vindt ze dat het erbij hoort. Het bedrijf wil overzicht houden en misschien dingen verbeteren. Aan de andere kant is er de gedachte dat iemand continue meekijkt. "Dat je moet opschieten en dat je niet te lang naar de wc kan, want anders krijg je een berichtje."

Lara was zich erg bewust van de lengte van haar wc-bezoeken. Ze zorgde ervoor dat ze nooit langer dan zeven minuten naar de wc ging. "Aan het einde van de dag krijg je een overzicht van al je statistieken en dus ook hoe lang je in totaal naar de wc bent geweest."

Elke 6 minuten een berichtje

Teamleiders spraken medewerkers aan als die in hun ogen te lang aan het praten waren met elkaar. Een verontwaardigde Lara: " Soms had je het over klanten en dan nog werd je gewaarschuwd."

Na een tijdje nam de stress toe en ging ze steeds meer denken in 'targets halen'. Acht uur lang moest er elke zes minuten een berichtje verstuurd worden op de afdeling die de verzoeken via Whatsapp en social media afhandelt. "Ik raakte teleurgesteld in mezelf als ik dat dan niet haalde."

Hoger salaris

Collega's van Lara probeerden het systeem te manipuleren. Chatgesprekken werden uitgesmeerd over meerdere berichtjes om het 'target' te halen, in plaats van alle informatie in een compleet berichtje te vatten. "Mensen worden er volgens mij geen betere werknemers van", zegt Lara. De mensen die hun targets haalden konden een hogere salarisverhoging of bonus verwachten.

Het bedrif was wel open over de manieren waarop het personeel werd gecontroleerd. "Het is een groot bedrijf, met zoveel (oud-)personeelsleden. De kans is te groot dat er iemand naar een instantie stapt", zegt de student. Wel heeft ze zichzelf altijd afgevraagd of, naast de berichten die ze naar klanten stuurde, er ook werd meegelezen met de berichten die ze naar directe collega's stuurde. "Ik heb dat nooit durven vragen, dan lijkt het toch of je wat te verbergen hebt."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.