Ontlast het ministerie van Volksgezondheid en zet het leger in bij het vaccinatieprogramma. Daarvoor pleit crisisexpert Gert-Jan Ludden. "De krijgsmacht weet als geen ander hoe om te gaan met een logistieke operatie als deze."
De politiek is nu aan zet, zegt Ludden, die ook lange tijd officier was bij de landmacht. "Minister Bijleveld moet nu met haar vuist op tafel slaan en tegen Rutte en De Jonge zeggen: Laat mij dit varkentje maar wassen, dan hebben jullie je handen vrij voor andere complexe taken."
Verbazing dat Defensie nog niet meedoet
Net na de kerstdagen beginnen onze oosterburen met hun vaccinatieprogramma. In Duitsland staat alles klaar om van start te gaan, alleen het vaccin moet nog komen. Hoe anders is het hier in Nederland. Eerst werd de week van 4 januari als startperiode genoemd, nu wordt uitgegaan van voor 18 januari, zo meldde Nieuwsuur gisteren.
Zet in ieder geval de krijgsmacht in, zegt Ludden. "De krijgsmacht weet als geen ander hoe om te gaan met onzekerheden en is gewend om in scenario's te denken. Defensie kan deze logistieke operatie met militaire precisie uitvoeren. Defensie is op dit moment niet betrokken bij het vaccinatieprogramma. "Ik verbaas me dat ik nu niet verneem dat Defensie pro-actief deze operatie mee aan het voorbereiden is. Dat is echt verbazingwekkend en de reden laat zich wat gissen", zegt hij.
Defensie kan snel zijn
Ludden pleit voor een volledige uitvoering van het vaccinatieprogramma door Defensie, onder toezicht van het RIVM. Dat moet werkdruk wegnemen bij de GGD'en en huisartsen. "Met name de GGD'en nu zijn zo druk met het testen en het bron- en contactonderzoek, dus het is goed als we hen ontlasten. Dat deden we ook al eerder, bijvoorbeeld met het inrichten van snelteststraten."
Hoe die uitvoering er dan uit moet zien? "Er is medisch personeel van Defensie dat kan prikken, zonder dat ze eerst nog getraind moeten worden. Ik kan me voorstellen dat de eerste groep mensen die wordt ingeënt een prik krijgt via de huisarts of de GGD, maar die bulkvaccinaties, die pas later plaatsvinden, daar kan Defensie bij meehelpen."
Volgens Ludden is het echt tijd voor actie. "Ik heb het idee dat het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM denken dat ze dit op eigen kracht kunnen. Defensie wordt pas ingeschakeld als ze echt nodig zijn, maar die vangnetconstructie kan wel eens te laat zijn. Terwijl Defensie binnen 24 tot 48 uur veel mankracht kan leveren, ze hebben de menskracht."
Video: Zo wordt heel Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.