De ministers van Financiën van de G8, de groep van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland, hebben zaterdag een akkoord bereikt over kwijtschelding van de schulden van de armste landen ter wereld.

De G8 bestaat naast Groot-Brittannië en Rusland uit de Verenigde Staten, Japan,Canada, Frankrijk, Italië en Duitsland.

40 miljard dollar

De kwijtschelding van alle schulden gaat direct in. Het gaat om achttien landen die schuld hebben bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. De ministers hebben hiervoor ruim 40 miljard dollar beschikbaar gesteld.

231 miljard dollar schuldig

De armste landen in het zuiden van Afrika hebben volgens de meest recente cijfers een schuld van in totaal 231 miljard dollar. Daarvan zijn ze 69 miljard dollar schuldig aan multilaterale instanties als de Wereldbank.

Bestrijding ziektes

Het kwijtschelden van de schulden moet een einde maken aan de armoede in Afrika, zodat de landen ziektes als aids kunnen bestrijden.

Maatregelen

De ministers van G8 bereikten een akkoord over een aantal maatregelen, waaronder verdubbeling van de ontwikkelingshulp en opvoering van de campagnes die onder andere aids moeten tegengaan.

Fonds

Tijdens de bijeenkomst werden alle olieproducerende landen en andere staten uitgenodigd om bij te dragen aan een fonds, dat de arme landen moet helpen grote schommelingen in de olieprijzen op te vangen.

Nederland: 200 miljoen

Jaarlijks scheldt Nederland zo'n 200 miljoen euro kwijt aan schulden van ontwikkelingslanden. Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking noemde het akkoord "fantastisch" maar is ook van mening dat het akkoord veel eerder had kunnen plaatsvinden. Volgens haar is het moeilijk de rijke landen op een lijn te krijgen. Ook vindt ze dat het hier niet bij moet blijven en "we onze markten moeten openen en de handel onderling moeten versterken."

'Doorbraak'

CDA en PvdA spreken beide van een 'doorbraak'. Maar volgens CDA Tweede Kamerlid de Haan is er nog veel meer voor nodig. PvdA-Kamerlid Koenders wijst erop dat het geld voor de schuldenverlichting wel extra geld moet zijn. Het mag volgens hem niet ten koste gaan van hulp aan andere landen. Ook riep hij de Europese Unie op de exportsubsidies, die de handelsmogelijkheden van de ontwikkelingslanden belemmeren, aan te pakken. In de studio spreken we met T. van Hees, campagneleider 'millenniumdoelen' van Novib.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.