Een kwart van de jongeren (25%) heeft wel eens lachgas geïnhaleerd. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. In totaal werden 1851 jongeren tussen de 16 en 34 jaar ondervraagd. Vaak inhaleerden ze meer dan 1 ballon per keer (60%) en een grote groep (41%) was jonger dan 18 jaar toen ze voor het eerst lachgas gebruikten. Het Trimbos-instituut start een campagne over het gebruik van lachgas.
Als je lachgas gebruikt wordt het via een slagroomspuit in een ballon gespoten en dan geïnhaleerd. Jongeren doen dit omdat je dan korte tijd een soort roes ervaart. "Een hele korte high. Heel even ben je compleet van de wereld. Alles om je heen vervaagd en lijkt stil te staan”, vertelt een deelnemer.
Je hebt totale ontspanning en tintelingen in je ledenmaten. Geluid vervormt. Het fijne is dat het maar van korte duur is. Je ben vrij snel weer helemaal jezelf.
Deelnemer 3Vraagt onderzoek
Van de jongeren die wel eens lachgas hebben geïnhaleerd, gaf 14% aan negatieve bijwerkingen te hebben ervaren. Zoals duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.
'Campagne over risico’s lachgas goed idee'
Een derde (32%) van alle ondervraagde jongeren denkt dat het inhaleren van lachgas onschuldig is. Ze denken dat het af en toe inhaleren van een ballon met lachgas geen kwaad kan, maar geven ook aan niet echt op de hoogte te zijn van de gevolgen.
Zolang je niet een hele doos patronen leegzuigt, maar af en toe eentje, is het in mijn ogen nauwelijks schadelijk.
Deelnemer 3Vraagt onderzoek
De helft van de jongeren (53%) vindt het dan ook nodig dat er een campagne komt om over de risico’s van lachgas te leren. Driekwart (75%) van alle ondervraagde jongeren zou het een goed idee vinden als de verkoop van lachgas patronen tot 18 jaar helemaal wordt verboden.
Lees ook
Rapportage lachgas
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 26 juli tot en met 30 juli 2018, deden 1.851 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.