Bijna een kwart van de Nederlanders heeft problemen met de maag, darmen of lever. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het kan gaan om kanker of een chronische darminfectie, maar bijvoorbeeld ook om onverklaarbare buikpijn.
"Een goede werking van je spijsvertering is van levensbelang", vertelt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Want je darmen zijn het startpunt van alles. Zit het daar niet goed dan kan dat gevolgen hebben voor je afweer en voor je gemoed. Uit nieuwe cijfers blijkt dat in 2017 ruim 3,7 miljoen personen bij de huisarts stonden geregistreerd met een MLD-aandoening. In 2017 overleden zo'n 15.000 mensen aan MDL-problemen.
Simpele ademtest
Bernique Tool is geschrokken van de cijfers. "De getallen zijn hoog en de verhalen van patiënten zijn indringend." Ze pleit voor meer diagnostiek: "Vroege opsporing helpt. Dat zien we bij darmkanker." De Maag Lever Darm Stichting zou graag zien dat ook gevallen van slokdarmkanker eerder worden opgespoord. "Toegankelijke diagnostiek kan echt levensreddend zijn. Een simpele ademtest kan slokdarmkanker al opsporen."
Daarnaast zou Tool graag zien dat MLD-klachten eerder herkend worden en mensen minder lang blijven rondlopen met hun problemen. "We moeten met z'n allen onze spijsvertering serieuzer nemen."
Westerse voedingspatroon is ramp
Melanie Meijer is huisarts en leefstijlarts. Volgens haar is er maar een klein percentage mensen dat echt een darmziekte heeft en is het gros te wijten aan een slechte leefstijl. "We eten onszelf ziek, dat is echt schrikbarend."
Meijer ziet veel mensen met onverklaarbare buikpijnklachten. Als ze verder vraagt naar het voedingspatroon van patiënten schrikt ze zich regelmatig kapot. "Veel te veel suiker, te veel granen, te veel zuivel. Veel te weinig groentes. Het hele westerse voedingspatroon is een milieuramp voor ons microbioom."
Ook Bernique Tool ziet dat er een wereld te winnen is als mensen hun leefstijl zouden aanpassen. "Maar het is niet zo dat als je maar gezond eet, je geen darmproblemen kunt krijgen. "
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.