Korpschef Erik Akerboom stelt in EenVandaag dat de Nationale Politie PTSS-zorg nog steeds niet goed genoeg op orde heeft. Het probleem bestempelt hij als ‘fors en tevens een cultuurissue’. De korpschef reageert ook op een audio-opname, waarin te horen is hoe politiemedewerkers praten over PTSS-ers, als de PTSS-agent in kwestie zelf even wegloopt bij het gesprek. Op de opname staat: “Ze fokken elkaar gewoon op. Sommige collega’s hebben gewoon 20 jaar bij de toneelvereniging gezeten. Die proberen er een slaatje uit te slaan.” Akerboom reageert geschrokken op de uitspraken door de politiemensen op de opname: “Dit klopt natuurlijk niet, ik neem daar afstand van.”
Voorlopig zal het ook nog niet opgelost zijn, aldus de korpschef. “Het is niet iets dat je met een druk op de knop oplost, het gaat om een vrij fors probleem. Adminstratieve procedures lopen niet goed, problemen worden niet erkend.”
KIJK & LEES VERDER:
Trainingen om PTSS eerder te onderkennen
“PTSS zal altijd bij de politie horen maar de aanpak kan stukken beter”, zegt Akerboom. Hij erkent dat voorgangers ook beloofden om beter met PTSS-ers om te gaan maar wil geen toezeggingen doen die hij niet kan waarmaken. Wel gaat Akerboom organisatorische aanpassingen doorvoeren: “We gaan alle leidinggevenden trainingen aanbieden om PTSS eerder te onderkennen. Ook gaan we daar waar mogelijk sneller door de procedures heen maar het moet wel zorgvuldig.”
'Voortdurende chaos'
Emeritus hoogleraar Berthold Gersons, al dertig jaar adviseur van de Nationale Politie, vindt de PTSS-zorg nog steeds ondermaats. Gersons: “Het wordt duidelijk dat het nog steeds niet goed georganiseerd is. De politie kent een voortdurende chaos waarbij eindeloze procedures ontstaan.” Agenten belanden in jarenlange procedures, krijgen geen antwoord op aangetekende brieven, dwangsommen worden niet betaald, declaraties worden niet vergoed. Dit ondanks eerdere toezeggingen uit 2014 van de vorig jaar overleden korpschef Gerard Bouman.
Juridische en administratieve molen
EenVandaag ontving bijna 400 reacties van agenten naar aanleiding van de uitzending over agente Karin, die door haar werkgever de ziektewet ingeduwd werd. Zo’n 280 reacties waren van agenten met PTSS. Documenten, audio-fragmenten, dagboeken vol ellende, alle mogelijke info over hoe de politie omgaat met erkenning van PTSS en met de afwikkeling van schadevergoeding voor PTSS-agenten. Stuk voor stuk dramatische verhalen, waarbij iedere keer naar voren komt dat de politiecultuur geen of nauwelijks ruimte lijkt te kennen voor agenten met PTSS. PTSS-agent Richard: “Eenmaal gediagnosticeerd met een Post Traumatisch Stress Stoornis, word je buitengesloten, ben je besmet. Collega’s gaan je mijden, juristen komen op je nek en je belandt in een juridische en administratieve molen.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.