Beelden van Australische koala's met brandwonden gingen afgelopen week de hele wereld over. De beestjes raakten gewond bij de vele bosbranden in het land. Een online donatieactie die is opgezet om de dieren te helpen, blijkt nu een groot succes.

Vanuit de hele wereld komt er geld binnen voor de aaibare koala's, nu al ruim 1,1 miljoen Australische dollar, omgerekend bijna 700.000 euro. Eind jaren 70 was er een ander dier dat zo'n 'donatiekanon' bleek: de zeehond. Milieuorganisatie Greenpeace voerde campagne met filmpjes van schattige zeehondjes die werden neer geknuppeld, om de commerciële jacht op zeehonden tegen te gaan.

Bosbranden in Australië, begin deze maand

Ongeorganiseerd zootje

Gijs Thieme was destijds machinist op de Rainbow Warrior, het eerste schip van Greenpeace. "En in die tijd betekende dat ook dat je meedeed aan de acties. We waren eigenlijk een ongeorganiseerd zootje, een grote familie, heel avontuurlijk en gezellig."

Thieme voer naar de oostkust van Canada om daar de opgejaagde jonge zeehondjes te beschermen. "Die zijn 6 weken oud en hebben dan nog een mooi wit vel, waar jagers op uit zijn. Door met verfspuitbussen hun witte velletjes groen en rood te spuiten was het voor de jagers niet meer aantrekkelijk om ze te doden."

Symbolische reddingsactie

Toch zijn er door die bewuste actie niet veel zeehonden gered, denkt Thieme. "Ik denk dat wij er misschien zo'n 7 tot 8 gered hebben, dat was meer symbolisch. Het werkte vooral voor de camera's, want het ging natuurlijk om de beelden." Die beelden gingen de hele wereld over en hebben een enorme geldinzamelingsactie teweeggebracht. "We konden daarmee zelfs een nieuw schip kopen," blikt Thieme terug.

Thieme vindt het jammer dat Greenpeace is gestopt met het actievoeren tegen de zeehondenjacht. "Dit soort dingen moet je bijhouden, bij de les blijven. Je moet ook de politiek er op aan blijven spreken."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.