Er is een kleine meerderheid (53%) voor een rookverbod in Nederland op openbare plekken. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder bijna 30.000 mensen. In hun eigen gemeente zouden deelnemers het liefst zien dat er een verbod komt in speeltuinen (83%) en rond sportvelden (74%), plaatsen waar veel kinderen zijn. Ook onder rokers is er draagvlak om op die twee plekken roken te verbieden.

Er is onder de deelnemers verdeeldheid over een verbod in stadsparken. De helft (53%) wil hier geen verbod, maar 44 procent zou dit wel willen. Roken op straat verbieden gaat de meeste mensen nog te ver: slechts een kwart (25%) pleit hiervoor. 

Symboolpolitiek

Voorstanders van een verbod stellen last te hebben van de rook en ergeren zich aan peuken die op straat worden gegooid. Ook denken ondervraagden dat het ontmoedigend werkt voor rokers en jongeren die er dan minder mee in contact komen. 

Tegenstanders vinden dat de keuzevrijheid om zelf te bepalen of je wil roken te ver ingeperkt wordt als er een verbod komt. Ook noemen ze het symboolpolitiek: de overheid verdient immers ook aan mensen die roken door accijns te heffen. 

Rookverbod in de horeca?

De helft (53%) is ook voor een rookverbod op terrassen van horecagelegenheden. In 2013, toen EenVandaag dit ook al eens onderzocht, was nog maar 28 procent hiervoor. Dat de samenleving anders tegen roken begint aan te kijken, merken met name de 4600 rokers die EenVandaag nu ondervroeg. Zij ondervinden dagelijks dat ze zich moeten verantwoorden waarom ze roken. Zoals iemand zegt: 'als roker wordt je zelfs door wildvreemden op je roken aangesproken. Ik zeg er toch ook niets van als iemand met een zak patat of een pilsje loopt? Het is inmiddels een ware hetze geworden.' Slechts 9 procent van de rokers is voor een rookverbod op terrassen. 

Rokers: prijs omhoog werkt

Volgens de rokende deelnemers heeft het huidige ontmoedigingsbeleid van de overheid, waaronder de foto's op sigarettenpakjes en het rookverbod in de horeca, verder weinig effect op hun rookgedrag. Het enige wat volgens de meeste van hen echt ontmoedigend werkt, is de prijs van sigaretten verhogen. Ook de ondervraagden die de laatste jaren zijn gestopt met roken denken niet dat het ontmoedigingsbeleid invloed heeft gehad: ze stopten met name om gezondheidsredenen.

Vanmiddag op Radio EenVandaag (NPO Radio 1, 14:00 uur) en vanavond in EenVandaag presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 29.009 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 7 tot en met 9 augustus 2017 en is gewogen op zes variabelen. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.