Als een van de ruim 60 donorkinderen van arts Jan Karbaat, verrast het Moniek Wassenaar niet dat een soortgelijk verhaal vandaag naar buiten komt over een gynaecoloog in Zwolle die ook kinderen verwekte met zijn eigen zaad. "Ik dacht: daar gaan we weer."
Vandaag werd bekend dat de inmiddels overleden gynaecoloog Jan Wildschut zeker 17 donorkinderen verwekte, van wie de ouders het niet wisten. Het nieuws kwam bij toeval naar boven dankzij een DNA-match bij een commerciële databank, meldt het AD.
67 and still counting...
Behalve Karbaat, zijn er wel meer artsen wereldwijd die hun eigen zaad hebben gedoneerd, dus verbaast was Marieke Wassenaar niet. Wat haar wel verbaast, is dat de familie van de arts de donorkinderen heel warm heeft ontvangen. Ze treden gezamenlijk naar buiten in de openheid.
"Wij hebben een halfbroer die het goed bijhoudt", vertelt Wassenaar over haar eigen halfbroers en -zussen die er nog steeds bijkomen. "Hij appte mij vanmiddag dat er 67 donorkinderen zijn en dat het gerucht gaat dat Karbaat ook 22 erkende kinderen heeft van meerdere vrouwen." Dat getal blijft oplopen. "We zijn de afgelopen jaren inmiddels veel in de media geweest. Na elk media-optreden komt er weer melding van iemand die zich laat testen bij een DNA-databank."
Ontmoeting met Karbaat
Op een gegeven moment kreeg Wassenaar van haar moeder te horen dat haar vader, van wie Wassenaar dacht dat zij een dochter was, niet haar echte vader was. Toen is ze op zoek gegaan. "Ik wist dat het een donor was. Ik heb meegedaan aan een tv-programma 'Wie is mijn vader?'. In dat programma werden donorkinderen en donoren aan elkaar gematcht."
Dat programma trok echter te weinig kijkers, dus werd het van de buis gehaald. "Toen heeft de Volkskrant een artikel gepubliceerd met mijn verhaal. En dankzij dat artikel werd ik gekoppeld aan Karbaat. Vervolgens heb ik contact gezocht met hem en kon ik langskomen. De vruchtbaarheidsarts zei toen tegen mij: "Het zou best kunnen dat jij een kind van mij bent. Er is namelijk een aantal situaties waarin ik mijn eigen zaad heb gebruikt." Pas nadat Karbaat overleed, besloot de rechter dat er DNA van hem mocht worden afgenomen.
Stichting Donorkind
Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind, heeft één van de donorkinderen van arts Jan Wildschut uit Zwolle vandaag nog gesproken. Hij wijst erop dat de situatie heftig is, maar dat het wel mooi is dat de wettige familie en de donorkinderen steun bij elkaar hebben gevonden. "Het is ontzettend belangrijk dat ze samen optrekken. Je ziet bij veel donorkinderen dat zij het belangrijk vinden om meer over hun situatie te weten."
"Het is een een normale, diepe, menselijke behoefte." Dit verschilt met de situatie van vroeger. "Artsen hebben in het verleden ooit bedacht, zonder onderbouwing, dat contact niet goed zou zijn. Het moest anoniem", zegt Van der Meer.
Regelgeving
Het is vanaf 2004 wettelijk verboden om anoniem sperma te doneren. Daarnaast heeft ieder donorkind het recht om vanaf 16 jaar te weten wie zijn of haar biologische vader is. Ook moeten vruchtbaarheidsklinieken aan alle donoren in hun bestand vragen of zij anoniem willen blijven of juist gevonden willen worden. Verder mag een donor in Nederland volgens de wet maximaal 25 kinderen in 12 verschillende gezinnen verwekken.
Leren omgaan met dit proces
Voor Moniek Wassenaar was het vooral belangrijk om te weten van wie zij afstamde. "Ik ben waarschijnlijk niet voor niets psychiater geworden." Zij vindt het belangrijk om te weten wie haar vader is en om het verhaal te vertellen. "Er ligt nog wel een taboe op. Ik ben juist niet van de anonimiteit, maar van de openheid. Het is ook voor je identiteitsontwikkeling goed om te weten wie je bent."
Ze heeft nog regelmatig contact met haar halfbroers en -zussen. "Soms is het wel veel om van alles op de hoogte blijven. Eigenlijk heb je dan een tweede leven nodig. Maar het is oké, je hoeft niet heel betrokken met elkaar te zijn om alsnog goed met elkaar overweg te kunnen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.