Het is een uniek onderzoek op het gebied van kanker en vindt plaats op Nederlandse bodem: sinds een jaar doen 24 ziekenhuizen in Nederland mee aan het DRUP-onderzoek. Uitbehandelde kankerpatiënten die eerst weinig tot geen vooruitzichten meer hadden, krijgen medicatie toegediend die eigenlijk bedoeld zijn voor andere soorten kanker. En dat levert iets op.
De tussenresultaten zijn namelijk positief: 38% van de eerste groep patiënten reageert goed op de behandeling.
DNA
Emile Voest is één van de hoofdonderzoekers van de DRUP-studie en is internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek. Het onderzoek is volgens hem baanbrekend en uniek omdat er nog nooit op zo een grote schaal onderzoek gedaan is op dit gebied. "Patiënten krijgen geneesmiddelen die zijn uitgevonden voor een ander type kanker, maar door DNA-fouten in hun tumor kunnen de medicijnen dus ook bij hen aanslaan". Doorgaans is het te duur om te onderzoeken of deze middelen ook effect hebben bij andere kankersoorten, door de samenwerking met ziekenhuizen en farmacie kan dit nu wel.
Het DNA-onderzoek wordt gedaan door de Hartwig Medical Foundation. Onze verslaggever Maikel Coomans ging langs om te beschrijven hoe ze daar precies te werk gaan.
Niets te verliezen
Een van de 70 patiënten die meedoet aan dit onderzoek, is Nico van Leeuwen (63). Vorig jaar oktober kreeg hij te horen dat de chemo die hij kreeg voor een tumor op zijn lever, niet aansloeg. Toch gaf van Leeuwen het niet zomaar op. "Ik vroeg een second opinion aan bij het Antoni van Leeuwenhoek. Zij vertelde me over deze studie en na een intake kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen."
De behandeling, die hij sinds vorig jaar november krijgt, slaat aan: de tumor werd in eerste instantie kleiner en groeit nu ook niet meer. Van Leeuwen krijgt medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor borstkanker. Van Leeuwen: "Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar ik ben ook heel erg voorzichtig. Als de medicijnen niet meer werken en de tumor doorgroeit, is het alsnog voorbij. Maar dan heb ik wel wat voor een ander kunnen doen en heb ik iets kunnen bijdragen aan de wetenschap. Dat voelt wel bevredigend."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.