Het was een succesvol weekend voor atlete Femke Bol: ze haalde twee Olympische tickets bij de WK estafette in Polen. Naar eigen zeggen kreeg ze hulp van haar schaduw: "Ik dacht dat er iemand was." Ga je inderdaad harder lopen als je achtervolgd wordt?
Bol vertelde zaterdag tegen de NOS dat ze harder ging lopen omdat ze dacht dat ze achtervolgd werd. "Maar het was mijn eigen schaduw. Het heeft me goed geholpen."
Visualisatie
Volgens sport- en prestatiepsycholoog Rico Schuijders kan je schaduw er zeker voor zorgen dat je harder gaat rennen. "Femke maakte in haar hoofd de visualisatie dat ze werd achtervolgd. Die visualisatie zorgt er voor dat de spieren net iets efficiënter reageren, dan wanneer je niet die visualisatie maakt."
Volgens Schuijders komt het vaker voor dat sporters bepaalde situaties visualiseren. "Als je je voorstelt dat je een kikker bent, dan kun je verder springen, dan wanneer je alleen zegt: 'Ik spring verder'. Dat geldt ook voor snelheid en kracht. Het heeft wel grenzen, maar helpt zeker bij getrainde mensen."
Meer adrenaline
Ook komt er volgens Schuijders meer adrenaline vrij als je het idee hebt dat je achtervolgd wordt. "Dat komt door de angst die je hebt, en door de adrenaline kan je harder gaan lopen. Het effect daarvan is vaak wel kortstondig."
Ook sportpsycholoog Afke de Wouw zegt dat je over het algemeen sneller loopt als je het idee hebt dat je achterna gezeten wordt. "De spanning in je spieren neemt toe, je hartslag wordt wat hoger en je ademfrequentie wordt wat hoger. Dat zijn allemaal dingen die gebeuren waardoor je harder gaat lopen."
Je kunt ook verkrampen
Toch zit er volgens De Wouw wel een grens aan. "Als die spanning verder toeneemt en de adrenaline nog hoger wordt, kunnen je spiertonen zo hoog worden dat je krampachtiger gaat lopen en minder soepel. Daardoor loop je minder hard en is het ook veel vermoeiender."
Femke Bol heeft volgens De Wouw dan weer wel goed gereageerd op haar 'schaduw'. "Voor haar voelde het alsof de tegenstander er aan kwam. Daar heeft ze op gereageerd met een versnelling, dus vanuit een souplesse, en niet uit een soort verkramping. Je ziet dit ook bij Dafne Schippers. Zij heeft zichzelf moeten aanleren dat als ze harder wil, ze dat wel vanuit ontspanning doet. Dat is heel belangrijk: dat het niet doorslaat met grotere vermoeidheid als gevolg."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.