Wie z'n huis wil verduurzamen om uiteindelijk minder kosten te hebben, kan daar maar beter nog eens extra over nadenken. Voor heel veel huishoudens is het financieel niet aantrekkelijk, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Subsidies, goedkopere leningen, fiscaal voordeel: we worden op allerlei manieren geprikkeld om ons huis te verduurzamen. Vaak met prachtige rekenvoorbeelden waar dan uit blijkt dat je weliswaar eerst flink moet investeren, maar dat je daar na een aantal jaren de vruchten van zal plukken. Volgens onderzoeker Frans Schilder geldt dat eigenlijk alleen als je energierekening hoger is dan 170 euro per maand.
Weinig ruimte om te besparen
Voor het onderzoek is de huidige energierekening van verschillende type huishoudens vergeleken met de energierekening van na de verduurzaming. Daarmee is ook de investering meegenomen die je moet doen."Wie een typisch rijtjeshuis heeft, doet er verstandig aan te wachten met verduurzamen", zegt Schilder.
"Alleen als je een hele hoge rekening hebt, kun je genoeg besparen op je energierekening om die investering terug te verdienen. Is je energierekening lager, dan is het vaak financieel niet aantrekkelijk om die investering te doen, omdat er niet zoveel te besparen valt. Er is dan weinig ruimte om de investering terug te verdienen", zegt hij.
Nooit de rekensom gemaakt
Bram Visser uit Noord-Holland is iemand bij wie het wel is gelukt. Hij investeerde een paar jaar geleden 26.000 euro in onder andere dubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp. Hij deed het vooral voor het klimaat en een groter wooncomfort. "Ik heb eigenlijk nooit de rekensom gemaakt, maar ik vind het belangrijk voor het milieu om mijn steentje bij de dragen."
Wij vroegen hem die rekensom wel te maken. Bram kreeg 6.000 euro subsidie, dus zijn totale investering was 20.000 euro. Zijn energierekening was hoog, bijna 200 euro per maand. Na de verduurzaming van zijn huis is zijn energierekening nog maar 10 euro. Met die besparing heeft hij zijn investering in ongeveer 10 jaar terugverdiend.
Het ligt aan het energieverbruik
Maar wat voor Bram geldt, geldt dus voor lang niet iedereen. "Stel je woont in een tussenwoning met energielabel G. Wij hebben bekeken wat je nu kwijt bent aan energiekosten en wat je kwijt bent na de verduurzaming. Die energierekening gaat richting nul, maar daar komt een investeringslast voor terug. De vraag is: kun je die tegen elkaar wegstrepen?"
"Dat pakt voor sommige huishoudens goed uit, maar voor veel huishoudens niet. En dat ligt vooral aan het energieverbruik. Mensen die al zuinig zijn, hebben weinig ruimte in hun energierekening om die investering terug te verdienen. Voor die mensen is het gunstiger even niks te doen en te wachten", adviseert Schilder.
Aanvullend beleid nodig
Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, zo staat in het Klimaatakkoord. Het kabinet heeft de ambitie dat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn om de woning te verduurzamen. "Dat is op dit moment niet haalbaar voor veel huishoudens", zegt onderzoeker Schilder. "Zonder aanvullend beleid zal de bijdrage van huiseigenaren aan het halen van het Klimaatakkoord fors minder zijn dan waar de overheid nu mee rekent."
En voor de huishoudens die het wel redden is het vaak een dubbeltje op z'n kant, weet Schilder. "Er hoeft maar iets te gebeuren met de rentestand of een bepaalde subsidie wordt afgeschaft en het financiële plaatje voor huishoudens ziet er compleet anders uit. Voor de overheid de taak om dat in het oog te houden er ervoor te zorgen dat het elk jaar weer voor voldoende huishoudens aantrekkelijk is om over te stappen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.