Het houdt de gemoederen weer bezig: het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox claimt nu in een interview dat de presentator zijn jaarsalaris terugverdient met 2 weken reclame-inkomsten. Klopt dat?

Afgelopen jaar verdiende Van Nieuwkerk nog 363.000 euro. In 2020 zou Matthijs van Nieuwkerk bijna de helft minder gaan verdienen. Bij het ingaan van het nieuwe contract mag zijn salaris niet uitkomen boven de Balkenendenorm, 194.000 euro per jaar. Gert-Jan Hox is bang dat hij Van Nieuwkerk kwijtraakt aan een commerciële omroep als hij hem niet een beter salaris kan bieden. In het Algemeen Dagblad zegt Hox: "Hij heeft zijn eigen salaris al na 2 weken DWDD terugverdiend."

600.000 euro

Gert-Jan Hox doelt daarmee op de reclame-inkomsten die worden verworven rondom talkshow De Wereld Draait Door. STER-directeur Frank Volmers schat de inkomsten als volgt in: "Gemiddeld kun je zeggen dat De Wereld Draait door 1,5 miljoen kijkers heeft en dat een commercial rondom DWDD zo'n 3000 euro kost. Er zijn zo'n 10 tot 12 commercials voor én na de uitzending. Dat is dan per dag zo'n 60.000 tot 70.000 euro." Twee weken De Wereld Draait Door, met 10 afleveringen, zou dus minimaal zo'n 600.000 euro opleveren.

Uiteraard zou een ander programma met en andere presentator ook reclame-inkomsten opleveren. Volmer: "De prijs van reclame is een kwestie van vraag en aanbod. Hou je rekening mee dat als een programma een miljoen kijkers heeft dat een commercial van 30 seconden zo'n 2500 euro oplevert."

Populair reclameblok

Op basis van deze grove schatting kan worden gesteld dat De Wereld Draait Door zo'n 5000 euro per dag meer oplevert dan andere vergelijkbare programma's op hetzelfde tijdstip.

Het surplus aan reclame-inkomsten rondom de talkshow is dus zo'n 50.000 euro per twee weken. Dat ligt ruim 7 keer lager dan de 363.000 euro, het salaris van Matthijs van Nieuwkerk.

audio-play
Feit of Fictie: Verdient Matthijs in twee weken zijn jaarsalaris terug?

Hoge kijkcijfers door Matthijs

Daarnaast is het de vraag of je die hogere inkomsten op het conto van DWDD of Van Nieuwkerk kunt schrijven. Mediawetenschapper Maarten Reesink (Universiteit van Amsterdam) is sceptisch over dit soort toerekeningen: "Je kan nooit zeggen dat de kijkcijfers van De Wereld Draait Door aan Matthijs van Nieuwkerk hangen."

Volgens de mediawetenschapper kan je wel zeggen dat het mede door hem een succesvol programma is. "Maar wat precies zijn bijdrage is in procenten of in hoeveelheid geld kun je nooit zeggen. Je weet niet hoe een ander programma of een andere presentator in dat tijdslot zou scoren." Wat Reesink betreft is het effect van een presentator daarom niet meetbaar.

Imago van de omroep

Ook is het lastig te zeggen of BNNVARA danwel de NPO een risico loopt als ze Matthijs van Nieuwkerk laten lopen. Maarten Hafkamp is mediajournalist en schrijft onder ander voor reclamevakblak Adformatie. Wat hem betreft hoeft BNNVARA zich geen zorgen te maken over hun profiel wanneer ze Van Nieuwkerk zouden kwijtraken: "Een boegbeeld is belangrijk voor RTL, Talpa of de NPO, maar dat geldt voor de omroepen afzonderlijk steeds minder."

Dat heeft volgens Hafkamp ermee te maken dat de omroepen binnen het publieke bestel steeds minder een eigen gezicht hebben, laat staan dat de kijker nog weet welk programma van welke omroep is. "Misschien zijn bij BNNVARA de kernwoorden nog progressief en jong. Als zij dan toch voor een jong en progressief imago staat, laat Van Nieuwkerk dan lekker naar de commerciële zenders gaan en geef nieuw talent een kans."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.