Tunesië staat bekend als het land waar de meeste jihadstrijders van Islamitische Staat vandaan komen. Onder de vele duizenden strijders zijn er zeker 5000 jongeren. En nu IS op vallen staat, proberen ze weer terug te keren. Als het ze al lukt, wacht er thuis de gevangenis. Hoe gaat Tunesië om met deze jongeren, die ooit vanuit een kansloze situatie vertrokken?

Tunesië was het land waar de Arabische lente begon en waarna uiteindelijk een democratie werd gesticht. Maar in de chaos van de eerste dagen van de revolutie maakten salafistische imam’s gebruik van het gebrek aan toezicht en werd er begonnen met het ronselen van jongeren. Veelal jongeren die werkloos waren en gouden bergen in het vooruitzicht gesteld kregen.

Nu IS op vallen staat keren ze weer terug, als het ze al lukt. In Tunesië wachten wanhopige ouders, die hun kinderen zien verdwijnen in de gevangenis. En zij die onderduiken hebben nagenoeg geen toekomst in het land. Hun oog richt zich op Europa. Vanavond in EenVandaag een reportage. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.