
Inhoud versus traditie: verdeeldheid over liever vrij op Bevrijdingsdag of Koningsdag
Mensen zijn verdeeld op de keuze tussen Bevrijdingsdag of Koningsdag als nationale feestdag. 43 procent wil liever vrij op Bevrijdingsdag, blijkt uit onderzoek onder het Opiniepanel. 44 procent behoudt liever Koningsdag als nationale feestdag.
Ja, de vraag is slechts hypothetisch, en nee, van het afschaffen van Koningsdag is geen sprake. En ja, het liefst hebben mensen beide dagen elk jaar vrij. Toch geeft het een aardig beeld hoeveel waarde men hecht aan deze feestdagen en misschien nog belangrijker: om welke redenen.
Bevrijdingsdag: inhoud en impact
Op dit moment is bevrijdingsdag (5 mei) wel een officiƫle feestdag in Nederland, maar is niet iedereen vrij. In de meeste cao's is afgesproken dat werknemers eens in de vijf jaar een (doorbetaalde) vrije dag hebben. De eerstvolgende keer is volgend jaar, 2020. Een groot deel van de mensen in het land ziet dat dus graag anders, zelfs als dat ten koste gaat van de jaarlijkse vrije Koningsdag.
Iemand daarover zegt: "Als ik moet kiezen heeft Bevrijdingsdag meer inhoud en dat vind ik belangrijker dan de verjaardag van de koning." Ook de impact van de bevrijding van Nederland is volgens deze mensen groot. "Bevrijdingsdag heeft een enorme betekenis voor Nederlanders, in elk opzicht", zegt iemand. Sommige panelleden denken al na over een praktische oplossing voor Koningsdag. "Koningsdag kan je ook in het weekend vieren."
Koningsdag: traditie en verbinding
Maar er is ook een deel dat het wil houden zoals het is. Deze groep valt terug op het belang van traditie. "Het koningshuis heeft een langere traditie dan Bevrijdingsdag. De relatie tussen het koningshuis en het volk gaat eeuwen terug", zegt iemand. Anderen benadrukken het belang van de verbindende rol van het Koningshuis. Koningsdag verbindt iedereen, van jong tot oud en van elke nationaliteit of achtergrond en vertegenwoordigt vooral positieve waarden.
De traditie en verbinding van Koningsdag versus de inhoud en impact van Bevrijdingsdag. Dat is de afweging die men maakt. Wat zwaarder weegt, blijft dit jaar onbeslist.
Het onderzoek is tussen 1 en 3 mei gehouden onder 29.292 leden van het EenVandaag Opiniepanel. De uitslagen zijn gewogen op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, provincie, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.