Snel weten of je corona hebt? In Nederland komen er steeds meer particuliere snelteststraten bij. Meestal kun je daar dezelfde dag nog terecht en weet je de uitslag binnen een halfuur. We zetten de bekendste sneltests voor je op een rij.
Op dit moment maken particuliere teststraten gebruik van snelstests van de Amerikaanse bedrijven Becton Dickinson (BD) en Abbott, op het moment de enige tests die door het RIVM zijn geaccordeerd. Maar de kans is groot dat het er binnenkort meer zijn. Hoge ogen gooien de LAMP-test van TNO en de blaastest, die het LUMC met het bedrijf Breathomix ontwikkelde. Eenmaal geaccordeerd, kunnen de sneltests ook druk wegnemen in de 'officiele' teststraten van de GGD.
Sneltests van Becton Dickinson en Abbott
De tests van de Amerikaanse bedrijven Becton Dickinson (BD) en Abbott zijn de eerste en tot nu toe enige officieel goedgekeurde sneltests in Nederland. Ze lijken in eerste instantie op de de gangbare PCR-test. Het vervelende wattenstaafje in de neus blijft nodig om neusvocht op te nemen. Het vervolg is wel eenvoudiger: het wattenstaafje wordt in een vloeistof gedoopt, en druppelt dan uit op een papiertje. Een kwartier later is aan het aantal streepjes te zien of het een positieve of negatieve uitslag is. Bij twee streepjes heb je corona.
De tests zijn minder betrouwbaar dan de gangbare PCR-test. Een op de tien mensen die eigenlijk positief is, krijgt een negatieve uitslag. Daar staat wel tegenover dat je veel en snel kunt testen. Ook zijn de tests volgens deskundigen het meest betrouwbaar op mensen die het virus in sterke mate hebben.
De tests wordt al ingezet door bedrijven en scholen. Bij het Amphia Ziekenhuis wordt één van de vier teststraten ingezet als sneltestvariant. Hier wordt dan ook nog de PCR-test naast gehouden, om zo de betrouwbaarheid te kunnen blijven onderzoeken. Ook in Utrecht worden de tests nog in oktober in gebruik genomen. Met de aanvullende onderzoeksresultaten in de hand wordt dan besloten om mogelijk miljoenen sneltests in te kopen.
De LAMP-test van TNO
Afgelopen week kreeg de zogeheten LAMP-test, die TNO ontwikkelde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, groen licht in Amsterdam. De test blijkt even betrouwbaar als de zogeheten PCR-test, die de GGD nu gebruikt. Betrouwbaar betekent in dit geval: 99 procent overeenkomst tussen de LAMP en PCR. Dat concludeerde TNO na een praktijkproef, samen met GGD Amsterdam.
Wie zich de afgelopen twee weken liet testen bij de teststraat in de RAI, werd gevraagd een tweede monster af te laten nemen voor de sneltest. Uit de vergelijking van negenhonderd monsters kwam naar voren dat het percentage terecht positieve en terecht negatieve uitslagen van de zogeheten LAMP-test overeenkwamen met de uitslagen van de PCR-test. Volgens TNO staat er nu niets meer in de weg van verdere invoering.
Over die invoering: het duurt nog even voordat iedereen in Nederland er gebruik van kan maken. Het ministerie van Volksgezondheid zegt er het volgende over: "De LAMP-test wordt nu in Amsterdam in de praktijk toegepast. We werken voor de verschillende sneltesten, waaronder deze, een plan uit waarin staat hoe en in welke setting we ze het beste in kunnen gaan zetten. Dat plan moet er eind deze maand zijn. Daarna begint dan gefaseerd de bredere toepassing."
Lees ook
De 'Leidse' blaastest Spironose
Een blaastest die meet of de lucht die iemand uitademt het coronavirus bevat en die direct een uitslag geeft: het Leids UMC en het bedrijf Breathomix ontwikkelden deze E-nose of Spironose. Momenteel wordt die in de praktijk uitgetest. De blaastest kan worden ingezet in de teststraat en biedt de mogelijkheid mensen die niet besmet zijn direct uit de teststraat te halen. Hiermee wordt de laboratoriumcapaciteit flink ontlast. De test duurt in totaal nog geen minuut.
De test heeft de afgelopen weken meegedraaid in een teststraat in Amsterdam. Van de ruim 1800 mensen die de test voorafgaand aan de gebruikelijke PCR-test deden, hadden er ongeveer 1350 gelijk na de blaastest naar huis gekund. De blaastest sluit in driekwart van de gevallen een coronabesmetting met zekerheid uit, zo blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse GGD, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het LUMC. Bij het overige kwart kon de test het virus niet uitsluiten, waardoor een wattenstaafjestest alsnog nodig was.
De blaastest wordt als eerste in Nederland gebruikt, ondanks duizenden aanvragen uit het binnen- en buitenland. Op verzoeken vanuit het bedrijfsleven gaan de makers vooralsnog niet in. Met de GGD en het ministerie wordt eerst gekeken hoe de test in Nederland kan worden ingezet. Minister de Jonge maakte donderdag bekend dat de test vanaf november wordt ingevoerd.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.