Zweden kreeg de afgelopen tijd veel kritiek van andere landen, omdat het land niet genoeg zou doen aan de aanpak van de coronapandemie. "Maar er zijn wel degelijk gewoon maatregelen", zegt columnist Jasper van Kuijk vanuit zijn huis in Zweden.
Zelf woont hij op het platteland in Zweden en komt hij dus sowieso niet veel mensen tegen op straat. Toch merkt hij ook gevolgen van de maatregelen. "Ik woon in de minst getroffen provincie. De besmettingen vallen hier mee. Maar wij gaan ook gewoon de zesde week in van het thuiswerken", vertelt de columnist die voor een jaar naar Zweden is vertrokken. "Mijn vrouw volgt Zweedse les, maar dat gaat nu bijvoorbeeld ook alleen online. Bijna iedereen werkt nu thuis."
Scholen nog open, maar zeker wel maatregelen
Veel landen vonden het onverantwoord dat in Zweden scholen en kroegen nog open zijn. "Ja, de kinderen gaan hier nog naar school. De scholen voor kinderen tot 16 jaar zijn open. Maar die klassen zijn maar twaalf kinderen groot. Dus dat zijn niet zulke grote groepen."
Het beeld 'Zweden doet niet zoveel' vindt Van Kuijk dan ook een beetje overtrokken. "Want juist hier is heel vroeg aan 70-plussers gevraagd of ze zichzelf wilden isoleren. Als je een beetje ziek bent, moet je thuisblijven. Wij, maar ook onze kinderen. Niet reizen tussen de grote steden, afstand houden. Die dingen zijn hier ook gekomen."
'Beeld is scheef'
"Men is in Zweden nu heel voorzichtig positief", zegt Van Kuijk over de cijfers van ziekenhuisopnames en het aantal doden. Tegelijkertijd hoorden hij en zijn gezin vandaag in een persconferentie meegedeeld worden dat ze zich gewoon aan de regels en richtlijnen moeten blijven houden, omdat het anders misgaat.
Van Kuijk vindt het beeld dat er nu van Zweden is over de aanpak van de coronacrisis scheef. "Ik zit er middenin. Als je de gekke dingen eruit pakt dat de kroegen en scholen nog open zijn, dan krijg je inderdaad de indruk dat er niks in Zweden gebeurt en denk je: 'Ze zijn knettergek'."
Beetje als Nederland en België
Naast dat Zweden kritiek kreeg van landen, waren er ook wetenschappers die de aanpak niet zagen zitten. "Sinds de cijfers iets lager worden en stabiliseren is de kritiek iets minder geworden. En met de buurlanden heb je een beetje de vergelijking met Nederland en België. België ging er strenger in dan Nederland en vond het onverantwoord hoe Nederland te werk ging. Datzelfde zie je in Zweden een beetje vanuit Noorwegen en Denemarken."
Maar zo zit het dus niet volgens Van Kuijk. Hij vindt het opvallend dat er eerst kritiek was op Zweden en dat er nu in Nederland wordt gezegd: het moet meer zoals Zweden. "Binnen 4 dagen zijn we van 'een beetje gekkies' naar een voorbeeld gegaan. En dat laatste is denk ik ook niet helemaal terecht."
Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.