Nederland bungelt onderaan de lijst wat betreft corona-vaccinaties. In Europa doet alleen Bulgarije het nog slechter. Huisartsen pleiten voor een koerswijziging: "Vaccineer per veiligheidsregio in plaats van al die subgroepjes in het hele land."
In Nederland zijn tot nu toe ruim 185.000 mensen gevaccineerd. Ongeveer 750.000 vaccins liggen nog klaar in koelkasten en vriezers. Daarmee gaan we helaas niet heel hard. Per 100 inwoners heeft Nederland nog maar 1,08 mensen ingeënt.
Ingewikkelde vaccinatiepuzzel
De discussie over wie wanneer gevaccineerd gaat worden is in de afgelopen dagen hoog opgelopen. De Nederlandse vaccinatiestrategie is erop gericht kwetsbare groepen te beschermen tegen het coronavirus, maar daarachter zit weer een volgorde van oud naar jong en van heel kwetsbaar, tot minder kwetsbaar.
Een ingewikkelde puzzel die onder meer in verpleeg- en verzorgingshuizen tot vervelende situaties kan leiden. Binnen een enkele afdeling kan het nu zo zijn dat een deel van de bewoners al wel is gevaccineerd en een ander deel nog niet.
'Wijzig de strategie'
Huisartsen pleiten ervoor om het over een andere boeg te gooien. Ze vinden de huidige vaccinatiestrategie te log en te tijdrovend. Volgens hen zou het veel efficiënter zijn om de infrastructuur en ervaring van de griepvaccinatie te gebruiken en vaccins per regio te verspreiden.
Nederland telt circa 5.000 huisartsen, die jaarlijks miljoenen Nederlanders vaccineren tegen de griep. "Een geoliede machine die uitstekend functioneert. We kunnen dit echt goed", zegt huisarts Geert-Jan van Holten uit Oss. Hij spreekt namens 650 huisartsen in Oost-Brabant. "De huidige vaccinatiestrategie waarbij je naar kwetsbare groepen dwars door het land toegaat is vrij onduidelijk en ingewikkeld. Dat een deel van de bewoners van een verpleeghuis nu wel gevaccineerd wordt en ander deel nog niet, schept niet alleen verwarring, maar zorgt ook voor onnodige vertraging, doordat je op een later tijdstip weer naar de zelfde plek moet."
Vaccineer per veiligheidsregio
In het plan van de huisartsen wordt uitgegaan van de vijfentwintig veiligheidsregio die Nederland telt. In elke regio wonen zo'n 250.000 mensen die tot de kwetsbare groep behoren. Het idee van de huisartsen is om met gebruik van de bestaande infrastructuur per veiligheidsregio te vaccineren.
"Per week worden ongeveer 250.000 vaccins aan Nederland geleverd, precies genoeg om de kwetsbare groep van een regio te vaccineren", legt Van Holten uit. "Wanneer er een nieuwe lading vaccins het land binnenkomt, kan gekeken worden welke regio het zwaarst getroffen wordt en daar dan ook op meteen de groepsimmuniteit verhogen."
Vaccinatie sneller en centraler door regionale samenwerking
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staat achter het advies van de Gezondheidsraad waarop de huidige vaccinatiestrategie is gebaseerd. De raad adviseert om de meest kwetsbare mensen als eerste te vaccineren, en daarnaast degenen die de meest acute zorg overeind houden.
Toch heeft de LHV begrip voor de oproep van de Brabantse huisartsen. "Ook de LHV stelde eerder voor aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de vaccinaties regionaal aan te pakken. Dat is toen niet opgepakt. Omdat er nieuwe schaarste is ontstaan, zouden het ministerie en het RIVM opnieuw moeten beoordelen wat de beste vaccinatiestrategie is. Om de vaccinatie-aanpak in deze schaarste te vereenvoudigen, kunnen wij ons voorstellen dat er meer regionaal gekeken in plaats van plukjes dwars door het land te vaccineren", zegt een woordvoerder van de LHV.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.