Ze werkten 60 uur per week, jarenlang, en zonder enige betaling. Minister Dekker sprak met de slachtoffers en vindt nu dat ze recht hebben op erkenning en genoegdoening.
"De meisjes zijn genadeloos uitgebuit, jarenlang" concludeert emeritus hoogleraar victimologie Jan van Dijk na onderzoek naar de verhalen van tientallen vrouwen, die als tiener verbleven bij de zusters van De Goede Herder en daar zes dagen in de week moesten werken, zonder vergoeding, zonder goede voorzieningen en onder dwang.
Volgens de hoogleraar zou de tewerkstelling van minderjarige pupillen door de zusters van De Goede Herder naar de maatstaven van nu het misdrijf van jeugddwangarbeid opleveren. Ze werkten jarenlang zestig uur of meer per week, zonder enige betaling.
Overheid zou een regeling moeten treffen voor de slachtoffers van De Goede Herder
Jan van Dijk, emeritus hoogleraar victimologie
Draai minister Dekker
Inmiddels heeft minister Dekker van Rechtsbescherming een draai gemaakt in dit dossier. Eerst wilde hij niet met de slachtoffers praten omdat de Commissie Deetman het al zou hebben onderzocht. "Dat is een echte misvatting", aldus Van Dijk. De Commissie Deetman deed geen onderzoek naar dwangarbeid.
Inmiddels heeft minister Dekker gesproken met de slachtoffers en vindt hij dat ze recht hebben op erkenning en genoegdoening. De SP en D66 willen dat er haast gemaakt wordt met een schadeloosstelling en noemen de draai van de minister een positieve ontwikkeling.
Je proeft het verdriet en de stress
Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming
Onterecht stempel van losbandig en crimineel
Eerder deden Anita Suuroverste en Jeanny Nies hun verhaal in EenVandaag over de jaren dat zij gedwongen opgesloten zaten bij de zusters van De Goede Herder en daar zes dagen in de week dwangarbeid moesten verrichten.
Tientallen jaren zwegen ze hierover uit schaamte voor wat hen is overkomen en hoe ze onterecht een stempel losbandig en crimineel kregen. Dat achtervolgt de slachtoffers hun hele leven. Anita heeft de indruk dat minister Dekker het nu serieus neemt en dat ze als slachtoffers eindelijk geloofd worden. Een van de vele reacties op de verhalen van Jeanny en Anita was die van zuster Ludwina uit Veghel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.