Bijna alle meevallers van het kabinet gaan rechtstreeks in het gat dat in de begroting is geslagen door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Ook staat er geen extra geld gereserveerd voor leraren en agenten. Dat staat te lezen in de voorjaarsnota, die minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede kamer heeft gestuurd.
De Voorjaarsnota is een tussenrapport over de Rijksbegroting en laat vooral de uitgaven van het Rijk zien. Voor dit jaar (2018) kan minister Hoekstra de teruglopende gasinkomsten nog opvangen, maar de rekening loopt de komende jaren alleen maar op. Voor 2018 staat het verlies op 150 miljoen berekend, maar dat loopt op tot 900 miljoen in 2022.
Terugdraaien gaskraan slaat gat in begroting
De Voorjaarsnota laat zien dat er meevallers zijn op de departementen Volksgezondheid en Sociale Zaken, maar het opmerkelijkste feit is het gat dat het terugdraaien van de gaskraan slaat in de begroting. Minister Wiebes van Economische Zaken draaide begin dit jaar de gaskraan dicht naar aanleiding van de aardbeving in Zeerijp. Minister Hoekstra van Financiën krijgt nu te maken met de gevolgen van het besluit. Het teruglopen van de gasinkomsten loopt op tot 900 miljoen euro in 2022. Dit jaar is het verlies 150 miljoen euro.
Naast het teruglopen van de gasinkomsten krijgt de minister te maken met de rekening voor het versterken van de beschadigde huizen en de schade-afhandeling. Hoe hoog die rekening wordt, is nu nog niet duidelijk. Duidelijk is wel dat die kosten niet in de begroting terechtkomen, maar bij de staatsschuld wordt gerekend. Hoekstra: “minister Wiebes voert nu onderhandelingen met de Shell en Exxon over het betalen van de versterkingsoperatie.” In de Voorjaarsnota reserveert minister Hoekstra wel structureel 200 miljoen voor ‘organisatorische kosten’ rond het dichtdraaien van de gaskraan.
Geen extra geld voor agenten of leraren
Voor dit jaar is het geld dat het Rijk misloopt door het wegvallen van de gasinkomsten gedekt door de meevallers, maar hoe dat de komende jaren wordt ingevuld is nog onduidelijk. Deze Voorjaarsnota rept niet over extra geld voor agenten of leraren. Dat zal CDA-partijleider Sybrand Buma niet vrolijk stemmen. Minister Hoekstra laat zich er niet over uit of er extra geld komt voor de agenten. Wel zegt hij dat "iedereen er volgend jaar op vooruit gaat." Hij liet afgelopen maart in het tv-programma Buitenhof weten dat er extra geld voor veiligheid moet worden vrijgemaakt en dat dat in de Voorjaarsnota zichtbaar zou moeten zijn. Wel benadrukt Hoekstra dat er wel degelijk wordt geïnvesteerd in Justitie. "We doen heel veel op het gebied van veiligheid. We investeren een half miljard in politie en justitie en anderhalf miljard in defensie. In de voorjaarsnota gaat het alleen over het lopende jaar. Alle ministers zijn bij me langsgeweest met wensen. met Prinsjesdag kijken we vooruit naar 2019 en wordt pas inzichtelijk wat we dan gaan doen."
Naast het ‘gasdossier’ oogt de Voorjaarsnota positief. De economie draait goed, de werkloosheid daalt en financieel staat Nederland er goed voor. De ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid laten meevallers zien doordat er minder geld is uitgegeven aan AOW, huurtoeslagen en medicijn- en hulpmiddelen. Bij het ministerie van Onderwijs is een tegenvaller ingeboekt, door hogere uitgaven aan onderwijs. Ook wordt er meer geld gereserveerd voor de Brexit; de douane en keuringsdiensten als NVWA krijgen hiervoor extra geld.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.