Het was niet de vraag of, maar vooral wanneer de aardbeving in Nepal zou plaatsvinden. Twee weken voor de catastrofale ramp werd de hoofdstad Kathmandu gewaarschuwd voor het steeds groter wordende aarbevingsgevaar. Toch werd men verrast. Hoe nauwkeurig kan je een zo’n beving voorspellen?
De beving van 7,8 op de schaal van Richter kwam onverwacht. Miljoenen mensen en toeristen in het bergachtige Nepal werden verrast door het natuurgeweld. Meer dan vijfduizend mensen overleefden de beving niet, zo’n tien duizend mensen zijn gewond geraakt. De hulpverlening in het onherbergzame gebied komt mondjesmaat op gang.
Men vrij kan vrij nauwkeurig voorspellen welke gebieden het risico lopen getroffen te worden door een aardbeving. Het Amerikaanse Los Angeles, Taiwan maar ook een stad als Istanbul staan bekend om potentieel bevingsgebied. Ze zijn gebouwd op een breuklijn waardoor de kans om getroffen te worden aanzienlijk toeneemt. Ook de mensen de Nepalese stad Kathmandu waren zich bewust van dit risico. De laatste keer dat de aarde er beefde was echter zo’n tachtig jaar geleden, in 1934.
Hoe nauwkeurig kun je een aardbeving voorspellen? En, wat doe je vervolgens met deze informatie? Vanavond in EenVandaag de Utrechtse geofysicus Rob Govers (Universiteit Utrecht) en Peter Sloot, hoogleraar computational science aan de UvA. Hij ontwikkelde samen met andere onderzoekers een model waarmee hij vrij nauwkeurig kan voorspellen waar en wanneer een beving plaatsvindt.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.