UPDATE 16.45: Vanavond in EenVandaag: waar komen de raketten die nu door Hamas worden afgeschoten, eigenlijk vandaan? De Israëlische defensiespecialist Alon Ben-David legt uit. UPDATE 16.00: In Jeruzalem ging ook het luchtalarm af, daar sloeg een Hamas-raket in. Het conflict tussen Israël en de Hamas speelt al jaren, maar sinds de vorige interventie in 2009 is er in de regio veel veranderd. De Arabische lente in Egypte leidde tot een nieuw regime, dat anders dan het vorige regime meer op de hand lijkt van de aan de Moslimbroederschap gelieerde Hamas.
UPDATE 13.45: de Egyptische premier Qandil heeft de Gazastrook eerder verlaten. Inmiddels is het reisadvies naar Israël aangescherpt. aangescherpt: reizen naar het gebied binnen 40 kilometer van de grens met Gaza wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraden. In Tel Aviv, het economische hart, is opnieuw het luchtalarm afgegaan. Een raket landde in de Middellandse Zee, er zijn geen slachtoffers.
Israël noemt Gaza intussen een frontpost van aartsvijand Iran.
Vanochtend bezocht de Egyptische premier Qandil de Gazastrook en kreeg onder meer een rondleiding in het ziekenhuis, waar gewonden en doden van de Israëlische aanvallen werden getoond. Egypte riep Israël daana op om te stoppen met de aggresiviteiten en te ijveren voor een bestand tussen beide partijen. Het bezoek van Egypte aan de Gazastrook toont de veranderende politieke situatie na de Arabische lente in het land. Waar Mubarak zich afzijdig hield, toont de regering Morsi zich betrokken bij Gaza.
Regionaal conflict
Hoe groot wordt het conflict tussen Israël en Gaza? Heeft het de potentie om de regio in een groter conflict te slepen of is Israël sinds de vorige bloedige interventie in 2008 voorzichtiger geworden na harde internationale kritiek? EenVandaag spreekt met verschillende deskundigen over de situatie rond Gaza en hoe het conflict zich de komende dagen zou kunnen ontvouwen.
Gisteren sprak EenVandaag een van oorsprong Nederlandse vrouw die pal aan de grens met Gaza woont, in de plaats Yad Mordechai. Daar komen veel raketten over het huis heen die deels worden onderschept door het onderscheppingssysteem Iron Dome, dat op een steenworp afstand staat. Luister dat interview hier nog eens terug:
Kijk hier naar hoe het onderscheppingssysteem Iron Dome zijn werk doet:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.