In verschillende soorten make-up is de afgelopen jaren asbest aangetroffen. Grote boosdoener is het basisbestanddeel talk, dat ondergronds wordt gewonnen. De vraag is hoe asbest in die talk terechtkomt en of daar iets aan te doen valt.

Talk wordt bij make-up gebruikt als vulmiddel, het geeft het een zacht gevoel, maar kan ook asbest bevatten. En dat heeft alles te maken met hoe talk wordt gewonnen. Eerder stopten tal van bedrijven het gebruik van talk in hun producten, maar niet alle bedrijven hebben die maatregel genomen. Het Expertisecentrum voor Asbest en Vezels liet met EenVandaag de producten van een grote talkproducent en van een aantal make-upmerken onderzoeken. De producten van twee make-upmerken en de talkproducent testten positief op asbestvezels.

Vermengd in de bodem

Het probleem van asbest in talk begint letterlijk in de bodem. Talk is een mineraal dat gedolven wordt in talkmijnen. Asbest is ook een mineraal en kan naast talk voorkomen in de bodem. De natuurproducten asbest en talk kunnen dus in de bodem al met elkaar vermengd raken.

Make-up- en talkproducenten weten dit. Als je met asbest vervuilde talk niet goed test en schoonmaakt, blijft de asbest in talk achter en kan die uiteindelijk ook in make-up terecht komen.

'Asbest mag best'

EenVandaag liet met het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) make-up van verschillende merken testen. Uit die test bleek dat de geteste make-up van Hema en Douglas asbestvezels bevatten. Hetzelfde sample is daarna door twee andere labs getest, met dezelfde uitkomst.

Ook werd door twee labs talk onderzocht dat gebruikt wordt als grondstof door talkproducent Mondo Minerals / Elementis. In verschillende samples vonden beide laboratoria asbest. Mondo Minerals zegt hierop dat er best asbest in talk mag voorkomen en dat er zelfs een limiet is van 80 milligram asbest per kilo. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport zegt desgevraagd deze limiet niet te kennen, en geeft aan dat er geen asbest in make-up mag zitten.

info

Asbest in make-up

In 2018 vond EenVandaag voor het eerst asbest in kindermake-up van Claire's. De Amerikaanse winkelketen haalde de producten na de EenVandaag-uitzending uit de schappen in verschillende Amerikaanse en Europese landen, waaronder 32 Nederlandse winkels.

Na uitgebreid onderzoek van drie laboratoria in opdracht van EenVandaag is ook nu nog asbest aangetroffen in make-up van parfumerie Douglas en van winkelketen Hema.

audio-play
Bekijk de tv-reportage over dit onderwerp.

Groeiend aantal rechtszaken

Cosmeticabedrijven Chanel, Revlon en L'Oréal verminderden vanwege de asbest eerder al vrij geruisloos het gebruik van talk in hun producten. In de VS groeit het aantal rechtszaken waarin een verband wordt gelegd tussen het gebruik van talk in producten en kanker.

Chanel is gestopt met het gebruik van talk in los poeder voor het gezicht en lichaamspoeder. Revlon gebruikt geen talk meer in de lichaamsproducten en L'Oréal onderzoekt alternatieven voor het gebruik ervan. Talk wordt in duizenden cosmetica- en verzorgingsproducten gebruikt.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over het winnen van talk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.