Het geluid van vliegtuigen stoort ons het meest, gevolgd door herrie van bedrijven en horeca. Nederland wordt steeds lawaaiiger, zo blijkt uit onderzoek. Toch zijn er nog plekken waar we stilte kunnen ervaren. En die zijn hard nodig.

Vliegtuigen, bedrijven en horeca, het is de top 3 van de grootste veroorzakers van geluidsoverlast volgens een landelijke enquête van de Stichting Geluidhinder. Plekken waar het nog echt stil is bestaan eigenlijk nauwelijks meer in Nederland, en waar ze nog bestaan worden ze bedreigd.

Stilte nodig om gezond te blijven

Erik Roelofsen maakt zich zorgen over al deze decibellen die Nederlanders elke dag moet zien te verteren. "Geluidsoverlast wordt een steeds groter probleem", vindt de directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, "Jarenlang hebben we belang en noodzaak van stilte onderschat. Maar mensen krijgen echt burn-out verschijnselen door constante blootstelling aan geluid."

Roelofsen komt met voorbeelden: "Neem Amsterdam Centraal. Als je daar loopt, hoor je continu tramgeluiden, rolkoffertjes en mensen praten. Dat kan leiden tot grote stressgevoelens, een hoge bloeddruk en uiteindelijk hart- en vaatziekten. We hebben momenten van stilte nodig om gezond te blijven."

Over tien jaar geen stille plekken meer

Uit de enquête, die is verstuurd naar gemeentes, woningcorporaties en provincies, blijkt dat de meeste mensen zich ergeren aan het geluid van vliegtuigen, bedrijfslawaai en horeca. "Denk aan kleine bedrijfjes in woonwijken, vrachtwagens en machines en het geluid van cafés en volle terrassen", vertelt Roelofsen. Zelf ergert hij zich het meest aan bouwgeluiden. "En dan vooral het geluid van een drilboor."

Volgens Roelofsen is het belangrijk om klachten over geluidshinder serieus te nemen. "De stilteplekken in Nederland worden steeds schaarser. Wij vrezen dat er over tien jaar geen stille plekken in Nederland meer zijn. Omdat overal wordt gebouwd en het steeds voller wordt."

Directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder Erik Roelofsen

Stilstaan bij stiltegebieden

Stichting Geluidshinder vindt dat de Nederlandse overheid moet waken over de stilte. "Een mens heeft het recht om zich te kunnen terugtrekken uit het lawaai."

Roelofsen hoopt dat mensen de tijd blijven nemen voor de stilte, omdat het zo gezond is. Voor rustzoekers heeft hij een stiltekaart ontwikkeld met de meest stille plekjes van Nederland.

Bang dat deze plekjes hun waarde verliezen door massale interesse van stilte-toeristen is Roelofsen niet. "Er is nu nog genoeg hectare aan stilte in Nederland. We kunnen het wel verdelen. Het belangrijkste is dat we deze bijzondere plekken herkennen en bewaren."

audio-play
Kijk hier de reportage van EenVandaag over de stilte in Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.