Het waren de eerste grote krakers uit de filmgeschiedenis: Klassiekers als The birth of a Nation, Goldrush en Steamboat Bill. Het waren films zonder geluid, ofwel ‘stomme films’. Films van soms meer dan 100 jaar oud, maar toch zijn niet vergeten. Liefhebbers van zwijgende klassiekers met acteurs als Charlie Chaplin, Buster Keaton en Harold lloyd kunnen dit weekend terecht bij het eerste Nederlandse Silent Film Festival (NSFF) in Eindhoven.
Sinds The Artist als eerste stomme film sinds jaren in 2012 meerdere Oscars won, kan het antieke genre zich in hernieuwde aandacht verheugen. In landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en België worden al jaarlijks evenementen gehouden waar de stomme film centraal staat. De geluidloze films worden op deze festivals begeleid met live-muziek van gerenommeerde filmmusici. Organisator van het Nederlandse Silent Film Festival Daan Van der Hurk vond het hoog tijd dat zo’n festival ook in Nederland moet plaatsvinden. Hij reisde zelf als filmpianist de hele wereld over om stille films muzikaal te begeleiden. Veel van de films op het festival komen uit de collecte van het EYE filmmuseum in Amsterdam.
Charlie Chaplin
Een naam die iedereen nog wel kent is die van de legendarische slapstick-filmacteur Charlie Chaplin. Op het festival wordt speciale aandacht aan hem en zijn werk besteed. David Robinson, directeur van het grootste stomme-filmfestival ter wereld, schreef meerdere boeken over Hollywood ten tijde van de stomme film, waaronder de biografie van Charlie Chaplin. Robinson komt als speciale gast naar het festival.
Workshops stomme film voor de jeugd
Organisator Van der Hurk is niet in zijn eentje bezig de stille film weer op de kaart te zetten. Naast het bekijken van stille films krijgt het genre ook aandacht door enkele workshops in ons land. Zwollenaar Sil Louters geeft zulke workshops. Door middel van een geschiedenisles en het produceren van een ‘slapstick’ laat hij de jeugd kennis maken met films van 100 jaar oud.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.