Na bijna vijf jaar regeren was het vandaag echt de laatste ministerraad van het kabinet Rutte II. Het langstzittende kabinet uit de na-oorlogse politieke geschiedenis is uitvergaderd. Voor demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp is het een definitief einde aan politiek Den Haag. Een periode die begon toen hij in 1994 aantrad als Kamerlid. "Het was toch bijna een kwart eeuw. Het grootste deel van mijn werkzame leven." Na verschillende ministersschappen gaat hij het nu rustiger aan doen. "Ik blijf graag iets voor de publieke zaak doen." Met hem blikten we terug op het kabinet Rutte II, waarvan Kamp ook nog informateur was samen met Wouter Bos.

"In het kabinet was er altijd sprake van een vriendelijke sfeer. Met enige weemoed neem ik afscheid." Kamp sprak deze dagen nog met alle medewerkers van zijn departement. Bij deze laatste ministerraad was de ministersploeg aangeslagen door het nieuws over Anne Faber. "Stef Blok gaat uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Kamp kijkt over het algemeen terug op een succesvol kabinet. En juist daardoor ervaart hij de afstraffing van de PvdA bij de verkiezingen op 15 maar "als zeer onrechtvaardig. Ik denk daar nog iedere dag aan."

Mirakel

Politiek commentator Kees Boonman blikte terug op de politieke verslaggeving. Hij vertelde dat de journalistiek dit kabinet al vaak zag vallen, maar ondanks alles werd Rutte II het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. "Het mirakel gebeurde, VVD en PvdA gingen samen in een kabinet. In verbazingwekkend korte tijd kwam het tot stand. Daardoor begon het stroef, en is het ook wel stroef gebleven." Maar stroef of niet: het kabinet zat de rit uit. Voor het eerst sinds Paars I. 

Nu kijkt Boonman uit naar het nieuwe kabinet. Waar weer nieuwe zaken interessant zijn om te volgen. Al is het maar vanwege een vier-partijen kabinet, dat meer overleg vergt dan een twee-partijen kabinet zoals Rutte II was.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.