Bewoners uit de Besoyensestraat in Waalwijk zijn boos. Hun straat wordt een fietssnelweg en ze maken zich zorgen over de veiligheid. Nederland krijgt steeds meer snelfietsroutes die vooral worden gebruikt door forensen en scholieren met een e-bike.

Snelfietsroutes zijn bedoeld voor forensen en scholieren die zo snel mogelijk en zonder obstakels van de ene naar de andere plek willen fietsen. Sinds 2006 ligt er in ons land ruim 500 kilometer aan snelfietsroutes. En de komende jaren gaat hier nog eens 800 kilometer aan hogesnelheidsfietspad bijkomen. Bewoners zijn bang voor gevaarlijke situaties. Want er rijden al heel veel auto's. Wat als er ook nog veel meer fietsen bijkomen?

audio-play
Bewoner van de Waalwijkse Besoyensestraat maakt zich zorgen. Zijn straat wordt deel van de snelfietsroute Tilburg - Waalwijk. Er rijden nu al heel veel auto's door zijn straat. Hoe meer fietsers daar bijkomen hoe gevaarlijker het wordt, denkt hij.

Dwars door een woonwijk

De route in de Besoyensestraat is onderdeel van de fietssnelweg tussen Tilburg en Waalwijk. De bewoners hebben de gemeente Waalwijk gewezen op alternatieve routes die minder dwars door een woonwijk gaan. Maar vooralsnog blijft de route door de Besoyensestraat de voorkeursroute.

Want, zo legt de Waalwijkse wethouder Ronald Bakker uit: "Woon-werkverkeer kiest voor de kortste route. Verkeerspsychologen zeggen ook dat het onwaarschijnlijk is dat mensen 750 meter zullen omrijden. En veel van het woon-werkverkeer rijdt ook nu al door deze straat."

audio-play
Wethouder Ronald Bakker is ervan overtuigd dat woon-werkverkeer voor de kortste route zal gaan.

Koudwatervrees

Joost de Kruijf is onderzoeker aan de Breda University of Applied Sciences en weet alles van snelfietsroute-innovaties. Hij denkt dat bewoners niet zo bang hoeven te zijn voor de (on)veiligheid van zo'n snelfietsroute. "Zo'n straat wordt juist super mooi en super veilig. De auto wordt te gast."

De Kruijff erkent dat er vaak gedoe is voor de komst van snelfietsroutes, maar dat is ook gewoon koudwatervrees. "Het is een kwestie van gewenning. Snelfietsroutes kunnen mensen uit de auto en het OV krijgen en zijn daarmee een van de eerste voorbeelden van duurzame mobiliteit."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.