Nederland kent vluchtelingen uit alle windstreken. Ze vormen soms enclaves met een eigen cultuur midden in de polder. Zo wonen er in Amersfoort zo’n 300 Eritreeërs, maar ze integreren slecht. Hadish Mebrahtu wil daar nu verandering in brengen.
De Eritreeërs vormen een hechte gemeenschap in Nederland. De vraag is of dat hun integratie niet in de weg staat. 90 procent van hen zit thuis, de contacten met Nederlanders zijn schaars en maar een enkeling heeft werk. Veel Eritreeërs willen graag aan de slag, maar weten niet hoe.
Samenkomen in de kerk
Op de grond van een ruimte binnen de protestantse Adventkerk in Amersfoort wordt Eritrese koffie geschonken boven een brander. Ook wordt er eten uitgedeeld. Eritreeërs komen er samen om te bidden, elkaar bij te praten en informatie uit te wisselen over hoe zij hun netwerk kunnen uitbreiden.
De plek van samenkomst is te danken aan Hadish Mebrahtu, de charismatische voorzitter van vereniging Mahber Selam. De vereniging werd ooit opgericht om vereenzaming en passiviteit onder Eritreeërs en Ethiopiërs in ons land te doorbreken. Hadish regelde dat de Adventkerk iedere zaterdag gebruikt mag worden om Eritrese kerkdiensten en een koffieceremonie te houden.
Helpen met werk zoeken
Volgens Hadish Mebrahtu helpen deze bijeenkomsten de Eritreërs, maar moet er ook speciale aandacht voor hen komen om de integratie beter te laten verlopen. Dit is hard nodig vindt hij. "Je kunt niet verwachten dat deze mensen binnen 1, 2 of 3 jaar de taal goed beheersen en aan het werk zijn, daar is een ander tempo voor nodig. Ook moeten we ze helpen met werk zoeken."
Mulueberhan Temelso, directeur van Human Right Foundation for Eritrea, legt uit waarom zo'n aangepast tempo belangrijk is. "Ik zie de hechtheid van onze gemeenschap juist als pluspunt. Wat ons belemmert om te integreren, is de manier waarop we hier naartoe zijn gekomen", vertelt hij. "Van vluchtelingenkamp naar vluchtelingenkamp, verkocht van de ene persoon aan de andere. Dat zijn ervaringen die je niet binnen een paar jaar even rechttrekt. Daar is rust voor nodig.'
Dictatoriaal regime in Eritrea
De bevolking van Eritrea leeft onder één van de meest gruwelijke dictatoriale regimes ter wereld. President Afwerki regeert het land met ijzeren hand. Zo kan de dienstplicht in Eritrea tientallen jaren duren en wordt deze in VN-rapporten omschreven als 'slavernij en dwangarbeid'. Hierdoor ontvluchtten veel jonge Eritreeërs hun land.
Velen kunnen niet lezen en schrijven als ze ons land binnenkomen. Honderdduizenden zijn inmiddels het land ontvlucht en waagden de levensgevaarlijke oversteek van Libië naar het Europese vasteland. Zo'n 20.000 Eritreeërs wonen nu in Nederland.
Eigen inloophuis
"Het samenkomen hier in de kerk is voor ons belangrijk", benadrukt Hadish Mebrahtu. "We hebben allemaal een verdrietige achtergrond en kunnen hier samen bidden." Maar om echt te kunnen integreren zou hij liever nog een eigen inloophuis willen hebben. Hij is daarover met de gemeente Amersfoort in gesprek.
Het inloophuis moet een speciale plek worden waar Eritreeërs en Nederlanders kunnen samenkomen. Dat moet de integratie dan weer bevorderen. "We zijn een hechte gemeenschap, maar we moeten ook naar buiten om de taal te leren. Als je de taal beheerst dan kun je communiceren en dat is belangrijk. Mede op die manier gaan wij voor een goede integratie zorgen."
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.