Van één computer voor de hele fractie in 1993, naar laptops die niet meer aan te slepen zijn. Het schetst de verandering die GroenLinks-politicus Bram van Ojik door de jaren heen heeft meegemaakt. Volgend jaar gaat hij met pensioen.
Het werkzame leven van GroenLinks-politicus Van Ojik heeft zich voornamelijk op en rond het Binnenhof afgespeeld. Ondanks dat GroenLinks zijn complete carrière in de oppositie bleef, heeft hij veel bereikt, vindt Van Ojik.
Brieven en stapels papier
In 1993 kwam hij voor het eerst, tussentijds, in de Tweede Kamer. Het avontuur duurde maar een jaar, waarna hij lange tijd in verschillende functies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, waaronder als ambassadeur in Benin. Een hele andere tijd dan nu, omschrijft hij.
"Het is 25 jaar geleden dat we gewoon nog brieven van kiezers hadden en stapels papier. Er waren ook veel minder media natuurlijk. Die stopten 's avonds gewoon en dan was er geen nieuws." Dat het aantal mensen met burn-outklachten in de politiek toeneemt, vindt Van Ojik dan ook niet gek. "Als je niet heel selectief bent en streng bent voor jezelf, dan ligt een burn-out wel op de loer, denk ik."
GroenLinks met 6 zetels
Naast het papierwerk in overvloed, deed je er als oppositiepartij ook veel minder toe, vertelt Van Ojik. "We hadden hele grote partijen. Kabinet Lubbers-Kok had meer dan 100 zetels. Ik zat in een fractie van zes en de oppositie deed er dus niet zoveel toe. Dat is nu onmogelijk", zegt Van Ojik. Er zitten nu 13 partijen in de kamer en VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vormen met z'n vieren de coalitie.
"De politiek is dus ook veel leuker en spannender. Ook voor de oppositie", zegt Van Ojik, die blij is dat de coalitie de oppositie nu ook echt nodig is om dingen voor elkaar te krijgen. Destijds wisten Ruud Lubbers en Wim Kok niet wie Van Ojik was. "Ik kwam ze wel tegen op de trap en dan knikte ik, maar we kenden elkaar niet."
Verkiezingen volgend jaar
Van Ojik moest tijdig bekend maken dat hij met pensioen gaat door de verkiezingen van volgend jaar. Ondanks dat Klaver voor sommigen niet de gedroomde fractievoorzitter was de afgelopen tijd, is van Ojik helemaal niet pessimistisch. "We hebben 14 zetels. GroenLinks heeft er nog nooit zo goed voor gestaan."
In 2012 keerde Van Ojik terug naar de Kamer, waar hij bijna onmiddellijk fractievoorzitter werd na het plotselinge vertrek van Jolande Sap. Daarna maakt hij plaats voor Jesse Klaver. "Ik was fractievoorzitter toen we vier zetels hadden. Klaver was de grote beloften en heeft het ook voor mij waar gemaakt."
Debat morgen
Van Ojik heeft tot zijn pensioen nog een lijstje met wat hij wil doen. "Ik heb asiel en migratie in mijn portefeuille. Dat is politiek heel gevoelig, maar het gaat ook gepaard met menselijke individuen. Mensen hebben de hoop dat ze veilig kunnen worden opgevangen in Europa en dat gebeurt dan niet. Daar kan ik me heel boos over maken."
Morgen staat er eerst nog een debat op de agenda over het Europese herstelfonds, waar Van Ojik zal strijden voor een subsidie voor getroffen landen door corona, in plaats van een lening. "Rutte wil leningen geven, maar dat is geen goed plan. Landen die in de problemen zitten worden met een lening juist nog zwaarder getroffen. Nederland is, denk ik, heel zuinig. Nu moeten we voor ons eigenbelang ruimhartig zijn, want er zitten landen bij in Zuid-Europa die echt zwaar getroffen zijn. En die hebben ook schulden bij Nederlandse banken staan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.