Met een brandbrief vragen Groningen en Twente om hulp van het leger in verpleeg- en ziekenhuizen. Zo moet code zwart op de ic's worden voorkomen. Vooralsnog wordt Defensie alleen ingezet in Utrecht, om vanuit daar ondersteuning te bieden.
Tussen alle witte jassen op de drukke afdelingen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht verschijnen de laatste weken ook groene camouflagepakken: het gevechtstenue van de leidinggevenden van het 400 Geneeskundig Bataljon.
Normaal in het buitenland
Momenteel zijn 150 militairen werkzaam in het UMC om het verplegend personeel te ondersteunen in coronatijd. Majoor Melanie van den Heuvel bereidt het bataljon normaal voor op missies in het buitenland, tot er ineens een crisis is in éigen land.
"Tijdens missies in de meest uiteenlopende landen verzorgen wij de ziekenhuiszorg. We hebben als Defensie daarnaast ook een nationale taak, maar dat we nodig zijn in onze eigen Nederlandse ziekenhuizen, is wel uniek. We mogen nu eens in ons eigen land laten zien wat we kunnen."
Capaciteit verspreiden
Het is even wat anders dan de thuisbasis in Ermelo: sinds oktober start de dag voor Van den Heuvel in het Utrechtse ziekenhuis met een zogeheten capaciteitsbespreking. "Hoe is het gesteld met de bedbezettingen?" Tijdens deze dagstart van het capaciteitencoördinatieteam wordt besproken hoe coronapatiënten verspreid moeten worden. "We werken met Defensie vooralsnog centraal vanuit Utrecht", zegt de majoor. "Om zo overzicht te houden en daar de landelijke overflow op te vangen."
"Ik zat bij de verkennende gesprekken", vertelt Van den Heuvel. Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) stelde daar voor om patiënten op één plek op te vangen. "Dan is Utrecht best een logische keuze. Alles voor iedereen centraal."
Lees ook
Eerste golf
Want het blijft een terugkerende vraag waarover het ministerie van Defensie en Volksgezondheid moet beslissen: 'Brengen we de patiënten naar Defensie of Defensie naar de patiënten?' In de eerste coronagolf werden militairen namelijk over ziekenhuizen in het hele land verspreid. Maar dat zorgt volgens het Ministerie van Defensie voor versplinteringen van defensieteams.
"Onze militairen maken nogal wat mee in de ziekenhuizen, daar wil je ze mee kunnen helpen", zegt majoor Van den Heuvel. "Het is dan ook essentieel om je personeel te blijven zien en te zorgen voor een vangnet, dat kan alleen als we met z'n allen op één plek werken."
Buiten de regio
"Het merendeel van de coronapatiënten komt van buiten de regio. "Met onze ondersteuning hebben we veel extra bedden kunnen creëren in het Universitair Medisch Centrum." Slechts 40 procent van de coronapatiënten in het UMC Utrecht komt uit de regio zelf. Al die extra patiënten kunnen mede dankzij militaire hulp worden opgevangen, dat zorgt voor een ontlasting van andere ziekenhuizen."
"Het is triest dat er een crisis voor nodig is om te laten zien wat we kunnen, maar Defensie is er natuurlijk júist voor ondersteuning in crises."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.