Europa staat op het punt een historische beslissing te nemen. De geldpers gaat aan! Om de kwakkelende economie extra te stimuleren gaat de Europese Centrale Bank geld scheppen. 

Het geld komt bij banken terecht die dat voor een lage rente aan consumenten en bedrijven kunnen uitlenen. Nog nooit eerder paste Europa dit middel toe. Gratis geld de economie in pompen klinkt aantrekkelijk maar is ook zeer omstreden.

In EenVandaag waarschuwen economen Geert Noels en Jaap van Duijn voor de risico’s. Zij stellen dat de ECB vooral zwakke eurolanden wil helpen en daarbij negeert dat de Europese economie met al dat gratis geld juist afstevent op een nieuwe crisis. Martin Visser, economisch commentator en journalist van de Telegraaf reageert in de studio.

update
clock 22-01-2015 14:43

ECB besluit tot opkopen staatsobligaties: 60 miljard per maand

De ECB gaat staatsobligaties opkopen, maakte voorzitter Mario Draghi zojuist bekend. Het gaat om een bedrag van 60 miljard per maand, in ieder geval tot september 2016. Daarmee wordt er minimaal 1.140 miljard euro in de Europese economie gepompt.

60 miljard per maand tot sept 2016 #ECB

— Joyce Boverhuis (@JoyceBoverhuis) 22 januari 2015

Het opkoopprogamma van de ECB begint in maart #QE #EenVandaag

— Joyce Boverhuis (@JoyceBoverhuis) 22 januari 2015

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.