Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gingen vrouwen voor het eerst aan de slag bij de krijgsmacht. Exact 75 jaar later bestaat het personeelsbestand van defensie nog altijd maar voor 10 procent uit vrouwen. Dat moet anders, vindt de krijgsmacht.

Dat er nog maar weinig vrouwen werken bij het leger is misschien niet vreemd, als je bedenkt dat pas sinds de jaren '80 vrouwen binnen het leger echt zijn gaan samenwerken met mannen. Daarvoor waren ze ingedeeld in eigen, aparte afdelingen.

Marva's, Milva's en Luva's

Toch dienen vrouwen als sinds de Tweede Wereldoorlog in de krijgsmacht. In april 1944 ontstond het Vrouwen Hulpkorps van de Landmacht (VHK). Terwijl de mannen vochten, trokken de vrouwen achter de troepen op en boden ze ongewapende militaire hulp.

Enkele maanden later kreeg ook de marine een eigen hulpkorps, de Marine Vrouwen Afdeling (Marva). In 1951 ging het VHK over in de Militaire Vrouwen Afdeling (Milva). In datzelfde jaar werd ook de Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva) opgericht.

In 1952 krijgen de Marva's de status van beroepskorps

Onderzeedienst begonnen met proef

Pas midden jaren tachtig gaat het leger zich meer openstellen voor vrouwen. Zo mochten vanaf 1987 vrouwen studeren aan opleidingsinstituten voor officieren en onderofficieren. In 1986 gingen voor het eerst vrouwen mee op de marineschepen.

En sinds de jaren 90 komen vrouwen in aanmerking voor alle functies binnen de krijgsmacht. Zelfs de onderzeedienst, tot vorig jaar de enige eenheid waar alleen nog mannen dienden, begon een proef met een gemengde bemanning.

75 jaar vrouwen in de krijgsmacht.

'Meidenvaardag'

Om meer vrouwen te werven organiseert defensie sinds 2005 jaarlijks een 'meidenvaardag'. Ook dit jaar hebben ruim 200 meisjes zich gemeld om mee te varen met het Amfibisch Transportschip Zr.Ms. Johan de Witt. De krijgsmacht wil tijdens deze dag laten zien dat het leven van een militair er anders uitziet dan veel meisjes wellicht denken.

"Hoewel de helft van de arbeidsmarkt uit vrouwen bestaat, kiezen uiteindelijk maar heel weinig voor een beroep als militair. En dat is jammer, want ook bij het leger willen we een afspiegeling zijn van de samenleving", zegt Suzanne van Opstal, campagnemanager bij defensie. "Daarnaast is het bewezen dat vrouwen een belangrijke rol spelen tijdens missies."

Ruim 200 meiden varen mee tijdens een wervingsdag van de krijgsmacht

'Niet alleen maar vechten en schieten'

Van Opstal denkt dat veel vrouwen niet beseffen dat de functies bij defensie heel divers zijn. "Het betekent niet dat je alleen maar moet vechten en schieten." Tijdens de vaardag kunnen de meisjes speeddaten met vrouwelijke militairen en demonstraties bekijken.

"De eerste vrouwen bij het leger hebben echt wel wat vooroordelen moeten doorprikken. Maar nu is het voor iedereen de normaalste zaak van de wereld dat mannen en vrouwen samenwerken bij ons", zegt Van Opstal. Gemiddeld meldt na deze dag zo'n 10 procent van de bezoekende meiden zich aan bij het leger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.