Gezinnen waarin een dochter slachtoffer is van een loverboy worden slecht begeleid. Dat zegt de Limburgse stichting ‘Helse liefde’ die zich bezighoudt met de aanpak van de loverboy-problematiek in de regio.

Er zijn nog zeker tien zaken in de zuidelijke provincie vergelijkbaar met die van de Valkenburgse zaak. Ouders kijken radeloos toe; nazorg is er amper. 

Stichting Helse Liefde is een aantal jaren geleden in het leven geroepen nadat bleek dat er in Limburg niets was geregeld voor loverboy-slachtoffers zelf. De stichting zette een meldpunt op in 2011. Ze werden overspoeld met meldingen van en over mogelijke slachtoffers. Vorig jaar kwamen er 138 meldingen binnen. In zeker tien gevallen gaat het om soortgelijke zaken als Valkenburg. 

Valkenburg

De loverboy van nu lijkt een andere dan die van een aantal jaren geleden. Toen  zou hij zich voornamelijk ophouden bij de poorten van de school. Tegenwoordig lijkt het hele proces zich buiten het gezichtsveld van de ouders en school te voltrekken. Nadat het eerste fysieke contact is gelegd, infiltreert hij in haar leven via social media en WhatsApp’jes. De loverboys gaan sneller en sluwer te werk; hun slachtoffers zijn steeds jonger. Twaalfjarigen zijn geen uitzondering.

Het slachtoffer in de Valkenburgse loverboyzaak was 16 jaar oud. Maandenlang werd het tienermeisje geprostitueerd door haar vriend Armin A. Hij staat vandaag voor de rechter in Maastricht in een zogenoemde pro forma zitting. Ook de klanten van het meisje worden vervolgd. Twee van hen hebben zelfmoord gepleegd.

Verslaggeefster Fannie Tijmstra is bij de zaak aanwezig. Redacteur Loes Bomers houdt een Twitterverslag bij.

Ouders als schuldigen

Vaak worden ouders aangewezen als de schuldigen van de situatie waarin hun dochter is beland. Gezinnen die hiermee te maken hebben, worstelen vaak met een groot schuldgevoel. Hun verhaal kunnen ze vrijwel nergens kwijt, psychische opvang en nazorg voor deze gezinnen is er amper. Terwijl het van groot belang is dat het gezin een stabiele basis vormt wanneer de vaak minderjarige dochter weer thuis komt wonen. 

Vanavond in EenVandaag, Theo Hendrickx van stichting Helse Liefde. Ook spreken we met ouders van wie hun dochters onder invloed stonden van een loverboy. Zij vertellen wat dit met hun gezin heeft gedaan.

In Radio EenVandaag een gesprek met seksuologe Astrid Kremers over de verklaring van het 16-jarige meisje dat ze niet werd gedwongen om seks te hebben voor geld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.