Katten zonder vacht, met gekrulde oren of met korte poten. Ze zijn verboden, maar in de praktijk worden ze volop gefokt. Kattenfokkers worden namelijk niet gecontroleerd, geeft de NVWA toe. Dat moet snel veranderen, vindt de Universiteit Utrecht.
De Bambino Sphynx, zonder vacht en met hele korte poten, wordt in Nederland op grote schaal gefokt. "Ze kunnen niet springen, ze lopen moeizaam, ze verbranden snel in de zon, het is echt een rampenkat," zegt Hans Baaij van stichting Dier en Recht. Het is een van de vele mismaakte katten.
Voor meer dan 1000 euro over 'de toonbank'
In Nederland zijn zeker vijftien Bambino fokkers actief. De katten zijn erg gewild en gaan vaak voor meer dan 1000 euro over 'de toonbank'. Meer dan dertig keer diende de stichting van Baaij een handhavingsverzoek in bij de NVWA, maar die sloeg ze keer op keer in de wind.
En dat terwijl het al sinds 2014 verboden is om gezelschapsdieren te fokken als dit hun welzijn en gezondheid benadeelt: "In de praktijk is gebleken dat het lastig is om juridisch aan te tonen of een fokker er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat een dier wordt gefokt zonder erfelijke afwijkingen of schadelijke raskenmerken," aldus een woordvoerder van de NVWA.
'Varkens verbranden ook'
Fokkers zelf vinden de kritiek op de Bambino onzin. De meesten willen anoniem blijven, uit angst voor bedreigingen. De Vlaamse fokker Karmen Baeten durft het wel op te nemen voor de Bambino. "De katten zijn vrolijk, speels, volgzaam en heel sociaal. Ik vind ze bovendien heel mooi."
Van de kritiek van deskundigen trekt ze zich weinig aan: "Ik heb die onderzoeken nooit gezien. Mijn katten zijn gelukkig. Ze rennen en springen door de kamer. Je moet alleen oppassen met de zon, maar varkens verbranden ook."
'Grens is bereikt'
De NVWA vroeg aan de Universiteit Utrecht om te onderzoeken of katten als de Bambino verboden zijn of niet. De conclusies van de Universiteit zijn hard, blijkt uit een rapport dat EenVandaag in handen heeft. Het fokken van de Bambino Sphynx is een wetsovertreding. Dat geldt ook voor alle andere katten die schadelijke genetische afwijkingen hebben.
Het rapport ligt al maanden in een la bij de NVWA, maar controles volgden niet. "De grens is nu bereikt. Handhaving is nodig, want dit moeten we niet willen in dit land," zegt dierenarts Marjan van Hagen van de Universiteit Utrecht. De NVWA zegt in een reactie te hopen 'ergens dit jaar' te beginnen met het inspecteren van kattenfokkers.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.