Twee Amerikaanse toeristen stonden afgelopen vrijdag te wachten voor de informatiebalie op het Centraal Station van Amsterdam, toen ze vanuit het niets werden neergestoken door een 19-jarige man uit Afghanistan. De man werd door aanwezige politieagenten direct neergeschoten. Een dag later maakte de politie bekend dat de dader ‘terroristische motieven’ had. Toch werd er redelijk kalm gereageerd op het incident.
De Amerikaanse toeristen raakten zwaargewond door de steekpartij. Ze liggen maandag nog in het ziekenhuis, maar zijn wel aanspreekbaar.
“Dit hadden willekeurig ook andere mensen kunnen zijn. Het is niet zo dat wij het idee hebben dat hij hier speciaal naar op zoek was”, zegt een woordvoerder van de politie zaterdag tegen een camerateam van de NOS. Uit verder onderzoek moet blijken of de dader daadwerkelijk een terroristisch motief had.
Reizigers laten zich niet bang maken
Toch wordt er redelijk koel gereageerd op de aanslag. Zo zegt de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, dat Amsterdam nog redelijk veilig is. “Wat dit afschuwelijke incident ook demonstreert, is dat wij goed geprepareerd zijn. De politie was ter plaatse, er werd onmiddellijk ingegrepen.”
Na de steekpartij ging het gewone leven weer door op het station. De meeste reizigers zijn niet bang geworden van de aanslag en durven in het weekend weer gewoon met het openbaar vervoer te reizen.
Dader is 19-jarige man uit Afghanistan
De dader is Jawed S., een 19-jarige man afkomstig uit Afghanistan. Hij heeft een verblijfsvergunning gekregen in Duitsland. Hij stond niet bekend als extremist en leidde volgens de politie een onopvallend leven. Het is nog onbekend waarom S. met een groot mes naar het Centraal Station is gegaan.
De politie kon snel ingrijpen omdat er permanente surveillance is op het Centraal Station van Amsterdam. Politieteams worden standaard verdeeld over verschillende segmenten van het station, zodat snel gereageerd kan worden op eventuele incidenten.
Verder wil de politie geen informatie verstrekken over de dader of het incident. S. mag met niemand contact hebben, behalve zijn advocaat. Het delen van meer informatie zou het onderzoek kunnen bemoeilijken, denkt de politie.
‘Terroristische aanslagen zijn niet gekoppeld aan de islam’
De steekpartij wordt door diverse media geduid als ‘de eerste terroristische aanslag’ sinds de moord op Theo van Gogh. Maar dat klopt niet, volgens antropoloog Martijn de Koning. In de tussentijd is er ook een aanslag gepleegd op een moskee in Enschede. Vijf daders gooiden brandbommen naar een moskee waar op dat moment tientallen mensen aanwezig waren. De daders werden in oktober 2016 veroordeeld voor brandstichting met een terroristisch oogmerk.
In diverse tweets probeert De Koning het steekincident in Amsterdam te duiden.
De discussie wordt feller gevoerd in Duitsland
De discussie over terrorisme wordt in ons buurland Duitsland in ieder geval een stuk feller gevoerd. In de Duitse plaats Chemnitz wordt al ruim een week fel geprotesteerd nadat vorig weekend een Syriër en een Irakees werden opgepakt voor een moord op een 35-jarige Duitse Timmerman.
Bij die protestacties is een flinke groep extreem-rechtse mensen betrokken. Hun demonstraties leidden zelfs tot rellen tussen linkse en rechtse demonstranten. Maandagavond wordt er een concent gehouden met de titel ‘Wij zijn met meer’, waarmee geprotesteerd wordt tegen het racistische sentiment van de Duitse protesten de afgelopen week.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.