Iedereen doet het meerdere keren per dag: toiletpapier doorspoelen zonder er een seconde over na te denken. Jaarlijks spoelen we zo 180 miljoen kilo door de wc en dat afval wordt verbrand, zonder er iets mee te doen. Zonde! Dat zegt ook Erik Pijlman. Hij heeft met zijn organisatie Cellvation een oplossing bedacht.
Op twee plekken in ons land wordt bij rioolwaterzuiveringinstallaties toiletpapier opgevangen via een speciaal filter. "We werken samen met de Nederlandse waterschappen. Eigenlijk is het best simpel. We plaatsen een zeefje op het moment dat het rioolwater de zuivering binnenkomt. Zo halen we het toiletpapier uit de afvalstroom", aldus Pijlman. "Wij zien wc-papier niet als een afvalproduct, maar als een waardevolle grondstof. We maken een product dat weer toepasbaar is voor bijvoorbeeld de infrastructuur. Dit is de eerste markt die we aanboren." De grondstof dat uit toiletpapier wordt gehaald is een bindmiddel en dat kan onder meer gebruikt worden voor asfalt.
Luister & lees ook
Niet goedkoper, wel duurzamer
Pijlman heeft de methode in Leeuwarden, Groningen en op de Waddendijk bij Ameland al gerealiseerd. Maar of het nou veel goedkoper is? Dat lijkt niet zo te zijn. De winst zit 'm puur in de verduurzaming van de afvalstroom. "We reduceren hiermee de CO2-uitstoot. Normaal wordt het toiletpapier verwerkt als slib door de waterschappen. Voor de verwerking daarvan wordt veel geld besteed. Onder meer door ons allemaal via de waterschapsbelasting. We reduceren de kosten voor het waterschap, maar we creëeren ook marktwaarde richting de infrasector", vertelt Pijlman.
Het waterschap heeft al eerder laten weten enthousiast te zijn over het plan. Zij benadrukken dat het zuiveren van rioolwater veel geld en energie kost. Via deze methode maak je minder slib dat verbrand moet worden. Pijlman hoopt dit jaar nog meer toiletpapier te kunnen gebruiken voor zijn projecten. In de toekomst zou het ook toegepast kunnen worden in bijvoorbeeld isolatiemateriaal.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.