De FIOD maakt zich ernstig zorgen over de toegenomen fabricage van illegale sigaretten in ons land. De opsporingsdienst verdubbelt daarom de eenheid die zich bezighoudt met illegale sigaretten.
Achter deze sigarettenfabrieken gaan professionele criminele bendes schuil die Nederland een ideaal vestigingsland vinden. Een paar jaar geleden rolde de FIOD gemiddeld een fabriek per jaar op, maar dat aantal is het afgelopen jaar gestegen naar acht. En dat baart de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst zorgen.
Volgens FIOD teamleider Martine Suijkerbuijk is het dan ook nodig om nu extra te investeren, want door de illegale sigaretten loopt de fiscus veel geld mis. Bovendien ziet de FIOD het ook als taak om een bijdrage te leveren aan het anti-rookbeleid van de overheid.
Waarom illegale sigarettenfabrieken in Nederland?
Volgens Suijkerbuijk kiezen criminele organisaties vaker voor Nederland om meerdere redenen. Ons land is goed logistiek georganiseerd en we hebben uitstekende vertakkingen naar de rest van Europa. Veel illegale sigaretten gaan naar het Verenigd Koninkrijk, want daar is de prijs extreem hoog, zo'n 15 euro per pakje. Juist daar kun je met illegale sigaretten veel geld verdienen.
Het gaat om professionele organisaties, benadrukt de FIOD teamleider. "Je moet veel geld investeren, minimaal een half miljoen euro, om een fabriek op te tuigen en dan is er nog geen sigaret geproduceerd."
Waterbed-effect naar Nederland
Bij fabrieken die zijn opgerold, bleek dat de criminelen afkomstig zijn uit heel Europa, maar vooral uit Oost-Europese landen. Juist die landen hebben de laatste jaren hard ingezet op bestrijding van de illegale sigarettenproductie. "Dus dan zie je een waterbed-effect deze kant op", zegt Suijkerbuijk.
Het waterbed-effect houdt in dat als een autoriteit met succes één smokkelroute weet af te sluiten, de criminelen al meteen een andere route hebben gevonden.
'Schatkist liep in 2018 al 50 miljoen euro mis'
Ze zien eruit als reguliere sigaretten. De verpakkingen worden illegaal gedrukt en gekopieerd van bestaande merken. Ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden en worden aangeboden in kleine supermarktjes, avondwinkels, maar vooral online, via bijvoorbeeld Facebook.
Door het aanbod van illegale sigaretten loopt de Nederlandse fiscus veel geld mis."Als we kijken naar wat de schatkist alleen al in 2018 is misgelopen, dan gaat dat over een bedrag van 50 miljoen. Dat is aanzienlijk", zegt Suijkerbuijk.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.